tiistai 6. kesäkuuta 2023

Dekkariviikko 2023

Luin maanantaina aamubussissa, että nyt alkoi dekkariviikko. Ennen töihin tuloa ehdin lopetella sunnuntain dekkarin ja eikun uutta kehiin. Tavoitteellisena lukijana päätin lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla, ja tehdä samoin tein kesän Pohjoisen dekkaribingon valmiiksi. Eikös nyt kesä ole? 

Maanantai
Virpi Hämeen-Anttila Vapauden vahdit Karl Alex Björk -sarjan 9.osa. Tästäkin tykkäsin. Björk on kova kokkailemaan. Maukkaalta vaikuttaa, mutta missä Björk säilyttää kaikki ne lihat? 

Eppu Nuotion Hopeamedaljonki ei istunut tähän haasteeseen, mutta muuten tämä Ellen Lähteestäkin kertova kirja oli mielenkiintoinen. Raakel on symppis tyyppi ja historia ja nykypäivä nivoutuu kivasti yhteen. 

Tiistai
Pertti Hemanuksen Kuka halusi murhata luokkatoverinsa? on kolmas Hemanuksen dekkari. Tykkään hänen tyylistään kirjoittaa ja yhdistellä asioita hivenen humoristisella otteella. Äänikirjan alussa kuultu aloitus sisällön vanhuudesta osui kyllä nappiin. Tyyli oli 1994 hieman erilainen mitä nyt. 

Heleena Lönnrothin Piironki joka näki murhan on jatkoa Noita pussista kurkistaa kuolema -dekkarille, toimittaja Johanna on muuttanut Vaasaan. Myös kirjan meedio on muuttanut Helsingistä Vaasaan. 

Keskiviikko
John Dickson Carria taisin luvata lukea klassikkohaasteeseen. Kuolema pettureiden portilla on vuodelta 1946.
Tämä juttu alkoi baarissa kuten useimmat tohtori Fellin seikkailut.
Enkelin muisto -drinkki kuulostaa hyvältä, mutta tohtori otti ison vaalean oluen. Makunsa kullakin. Alku tuntui sekavalta, mutta sitten tarina imaisi mukaansa niin, että ilta kului kuin siivillä. Vielä ehti aloittaa uuden dekkarin. Kannatti lukea. 

Torstai
Ellery Queen Salaperäiset lehtileikket
-Mitä tiedätte tapauksesta? 
-Mitäkö tiedän. Tiedän, että ihminen on kuolevainen ja että kuolema on surullista, sen verran minä tiedän siitä. Tiedättekö te enemmän? 
Mitä tapahtuu kun lehtileikkeitä alkaa tulla postissa salapoliisille pyytämättä. Minne hävisi 5000 puntaa?... Huh, siinäpä tuli ruumiita! 

Perjantai
Ursula Auer Murha Maintenonissa. Kuvittelin lukeneeni kaikki Auerin dekkarit, mutta vielä löytyi näemmä yksi lukematon. Tässä ollaan Ranskassa ja vietetään kirjailijan syntymäpäiviä sangen oudolla kokoonpanolla. Juhlien ruokalista vaikuttaa maukkaalta. Pitäisköhän kerran elämässä kokeilla sipulikeittoa... Kiva, että osa juhlavieraita oli maata pitkin matkustavia. Trendikästä. Kirjassa mainitaan useampia kirjoja, Proustia tietty, pitäisi itsekin sitä kokeilla, mutta myös dekkari Joku on murhannut  Maiskisen, joka itsellänikin on lukupinossa. Meinasin ottaa sen seuraavaksi, mutta suoritetaan nyt tämä haaste ensin. Ursula Auer on salanimi, jonka takana on Anja Angel ja Pentti Kirstilä. 

Lauantai
Maria Lang Albertan perintö -kirjassa on tulva, joka nostaa vettä talojen kynnyksille. Kirja alkaa kuolemasta, jota myöhemmin epäillään murhaksi. 
Smålantilainen sananparsi:
-Piru on irti kahdessa paikassa: papinvaaleissa ja perinnönjaossa
Perintöä tässä jaetaan. Kaikki haluavat maton, lipaston, kirjakokoelman.... Mutta kuka sen perii?

Geoetsivät on Johanna Hulkon lasten dekkari sarja. Geoetsivät ja rosvopäällikön aarre alkaa kiipeilykurssilla. Puukiipeily valjaiden kanssa on asia, jota en aio kokeilla itse, mutta vierestä olen seurannut. 

Anneli Kanto Haihtuneet kolme ihmistä haihtuu samana iltana jonnekin. Kylään muuttaa näkijä ja sitten alkaa tapahtua. Kirja oli niin leppoisa psykologinen trilleri, että oli ihan viihdyttävä. Psykologiset jutut ei yleensä ole mun juttu, mutta tämä maistui. 

Sunnuntai 
Outi Pakkanen Kissa kuussa. Psykologinen trilleri tämäkin, mutta arvelin, että Pakkanen ei iholleni menevää kauhua kirjoita. Bonuksena juhannukseen liittyvä tarina. 

Bingoruutu tuli täyteen, joten päädyin ottamaan extraa Stuatrt Kaminskyn Joku on murhannut maiskisen, joka mainittiin Ursula Auerin kirjassa. Se onkin ollut lukupinossa kuukauden verran. Ellei olisi ollut, olisin tuskin kiinnittänyt nimeen huomiota lukiessa Aueria. 
Sää oli yhä kaunis
Kenkäni olivat siedettän puhtaat
Vuokra oli maksettu ja
Kotona minulla oli kaksi pakettia muroja ja paljon kahvia. 
Maailma oli minun ja minulla oli runsaasti aikaa. 
Tässä vielä vaaditut kohdat:

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...