keskiviikko 12. helmikuuta 2020

Belizessäkö kaikki olisi paremmin?

Anna-Mari Raaskan kirjassa Belizessä kaikki on paremmin (2000), kerrotaan suomalais-saksalaisen perheen muutosta aiemmin outoon maahan. Maa, Belize, on perheelle sopiva kompromissi. Maassa puhutaan englantia, siellä on vähän turisteja ja mahdollisuus elää luonnonmukaista elämää trooppisessa ilmastossa vähin varoin.
Belizenkin tarkka sijainti piti tarkistaa kartasta.


Lapset viihtyvät melkein kaikkialla















Kirja koostuu kolmen sivun teksteistä, mitkä on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa ja lyhyestä Belizen ja Belizeen muuton esittelystä.

Elämä uudessa maassa alkaa muovautua uomiinsa, mutta vastoinkäymisiäkin on. Säästöjä on liian vähän, ja autot ovat Belizessä paljon kalliimpia mitä Saksassa.
 
Ruokahuolto ja pyykinpesu ei suju kuten suomalaislähiöissä ja tuontituotteet kuten kahvi on kallista. Naapurimaassakaan ei voi käydä shoppailemassa, sillä pysyvän viisumin saaminen vaatii yhtenäistä maassa oloa. Ja sitten on vielä hämähäkin, sammakot, käärmeet....

Ei ihan luksushotellitasoa
Onneksi ystäviä löytyy ja saksalainen perheen isä osaa rakentaa ja korjata.

Kirjasta löytyy monia pieniä vastoinkäymisiä, mutta kyllä kirjoittaja korostaa jossain kohdin myös sitä, että hyviä ja iloisia hetkiäkin on paljon.

Jotenkin kirjasta oli aistittavissa että pysyväksi aiottu muutto ei ole pysyvä. Niin siinä sitten taisi käydäkin, sillä Anna-Mari Raaska on ollut Suomessa radiotöissä lähes viime vuosikymmenen ajan.

Paisto n. 175°C
Kirjan sivulla ollut banaanileipäohje
sai mielen palaamaan 1990-luvulle, jolloin innostuin kansainvälisestä keittiöstä.

Silloin kokeilin mm. jamaicalaista kylmää kurpitsakeittoa jonka kanssa söin likimain samalla reseptillä leivottua banaanileipää. Siihen leipään tosin tuli paljon vähemmän sokeria, mutta hyvältä näyttää tämäkin, oikealta sunnuntai aamujen brunssin herkulta.



Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...