tiistai 2. helmikuuta 2010

2.2. Murmeli ennustaa kevään tulon

Murmelin kevään ennustuspäivä on elokuvista tuttu. Julian kovasti rakastamassa elokuvassa Päiväni murmelina (Groundhog Day), Bill Murray elää päivästä toiseen toista helmikuun päivää Punxsutawneyn pikkukaupungissa Pennsylvaniassa. Murray esittää itseään rakastavaa televisiojuontajaa, joka määrätään kertomaan kansalle mitä maailman kuuluisin murmeli, Punxsutawney Phil ennustaa kevään säästä.

Tarinan mukaan talvi jatkuu vielä kuuden viikon ajan, jos murmeli näkee tuona päivänä varjonsa. Muussa tapauksessa koittaa aikainen kevät. Perinne on vanha; sitä on jatkettu yhtäjaksoisesti vuodesta 1887. Phil on ennustanut aikaista kevättä 14 kertaa. Punxsutawneyn kaupungin edustajien mukaan Phil on aina oikeassa, mutta säätieteilijät eivät ole päässeet samaan tulokseen. Niiden mukaan Phil onnistuu vain neljästi kymmenessä vuodessa.

Huolimatta ennustuksen osumistesta tai osumattomuudesta, päivä on kuitenkin orastavan kevään ensimmäisiä enteitä, paikallinen juhlapäivä, jonka iloisia ohjelmanumeroita kokoontuu todistamaan vuosittain tuhansia turisteja.

Julian kamarissa katsotaan tietysti tänä iltana Päiväni murmelina -elokuva. Elokuva sinänsä ei enää anna Julialle mitään uutta, mutta sen hilpeä asenne: jos on aikaa, voi oppia mitä vaan, panee miettimään joka kerta mihin kaikkeen ajan kanssa voisi kyetä, jos heti aloittaisi.

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...