perjantai 12. kesäkuuta 2009

12.6. Eskon päivä

Nauriin kylvön ajoittaminen on yksi mielenkiintoisimmista vanhoissa kansanperinteissä ilmenevistä merkkitapauksista. Aikoinaan, kun nauris oli elintärkeä ravintoaine ennen perunan tuloa maahamme, oli varmasti tärkeää määritellä kullekin paikkakunnalle sopiva nauriinkylvöpäivä, mutta Julian tutkimusten mukaan päivämääriä on pilvin pimein joten olisi varmaan aiheellista tehdä asiasta oikein karttamerkinnät päivämääristä, jotta löytyisi sopivaiset päivät.

Eskon päivä on joka tapauksessa yksi tunnetuimmista nauriinkylvöpäivistä ja luultavasti myös yksi varhaisimmista. Julia on joskus miettinyt kuinka pahasti pielessä omat kylvötyöt ovat olleet, kun Julia on kylvänyt kaikki siemenet maahan samana päivänä kuin sipulitkin eli 15.5. tai sateen sattuessa lähipäivinä myöhemmin. Joka tapauksessa: Eskelin päivänä kylvetty nauris on kaikkein onnellisin, väittää kansanperinne. Tänään voi kylvää myös hamppua, jos tarvitsee hyvää, itsetehtyä köyttä.

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...