lauantai 11. helmikuuta 2023

Porin lukuhaaste 2022 Lukien maailman ympäri versio

Tässä vuoden 2022 Lukuhaasteen maailmanympärimatkaversioni:

 1. Säeromaani Elizabeth Acevedo Maata jalkojen alle, Dominikaaninen tasavalta, oli yksi parhaista säeromaaneita jonka luin, ja luin monta. 
 2. Kirjan tapahtumat jäävät pitkäksi aikaa mieleesi Maija Salmi. Eeri Koutaniemi Ilopangon vankilan naiset, El Salvador, ei käy kateeksi vankilamatkailu, ei. Hyvä ettei tullut uniin. 
 3. Kirjan nimessä tai kansikuvassa on huonekalu Tuomas Kyrö, Mielensäpahoittajan Olympiamatka Etelä-Korea 2018, en ole ollut mielensäpahoittajafani, mutta täst mie pidin, kovasti. 
 4. Kirja aiheuttaa matkakuumetta Norja Ville-Juhani Sutinen Arktis Viime kesänä olis tehnyt mieli Koilis-Norjaan bussilla, mutta jalka ei kestänyt istumista niin pitkään. 
 5. Kirjassa on monta kertojaa Nicaragua Kahvin hinta, kertomuksia nicaragualaisisista kahvintuottajista kiva oppia jotain uutta. Ei paljon, mutta sopivasti. 
 6. Kirja kertoo jostakin alkuperäiskansasta tai etnisestä vähemmistöstä Paolo de Carvalho Neto Setäni Atahualpa, Ecuador, tässä veijaritarinassa oli pääosissa intiaani, joka kuuluu alkuperäisväestöön. Teki vaikutuksen. 
 7. Pidät tai et pidä kirjan päähenkilöstä Jacob Wegelius Hudson Queenin ruusu, Portugal, ihana gorilla, luin ensin Merten gorillan ja toivon kovasti näille jatko-osia. 
 8. Kirjailijan nimi on mielestäsi vaikea muistaa tai kirjoittaa Kreikka Stefanos Xenakis Lahja miten nauttia elämästä ja nähdä ihmeitä kaikkialla. Nimen lisäksi on vaikea muistaa sisältöäkin vuoden jälkeen. 
 9. Kirja liittyy tavalla tai toisella kädentaitoihin (Taitaja-kilpailut Porissa 2022) Panama John Le Carré Panaman räätäli. Ehkä pitää katsoa se leffakin. 
 10. Kirjassa kerätään jotakin Papua-Uusi-Guinea Aune Mikkonen Kotona viidakkokylässä Pirkko Luoma Papua-Uusi-Guineassa. Kirjassa kerätään satoa omalta maalta. 
 11. Kirjan nimessä on alaotsikko Rubert Isaacson Hevospoika - isän ja pojan yhteinen matka, Mongolia, sopisi minulla myös kohtaan jäi pitkään mieleen. En ole heppatyttö, mutta kirjasta välittyi hyvin lapsen ja hevosten yhteistyö. 
 12. Unohdettu kirja Konstantin Paustovski Valkoista kultaa, Turkmenistan, nämä Neuvostoliiton aikaiset klassikot alkaa olemaan unohdettuja kirjoja. Itselläni unohdettu myös siksi, että luin oman kirjani, mutta olin unohtanut, että se on oma, ja palautin sen kirjastoon. Mielenkiintoinen kirja. 
 13. Kirja, jonka lukeminen nolottaa tai et haluaisi myöntää lukevasi sitä Qatar Sami Kolamo Riistopallon Mm-kisat Qatarissa. Nolottaa kahdestakin syystä. En katsele jalkapalloa, mutta näemmä kumminkin luen siitä. Ja sitten vielä riistopallo. 
 14. Kirja kirjailijalta, jonka koko tuotannon olet lukenut tai haluaisit lukea Kenia M. M. Kaye Kuolema Keniassa. Koko ajan mietin, millaista Kayella itsellään oli Keniassa. 
 15. Kirjassa on uusioperhe tai samansukupuolinen pari Johanna Hulkko Jostain kotoisin, Australia, päähenkilö on palannut Australiaan tietylle rannalle pojan vuoksi. Suhde on ja on off. Vanhojakin muistellaan, tikkua ei saada silmään, mutta muuten sattuu ja tapahtuu, ainakin sattuu sieluun. 
 16. Kirjan päähenkilöllä on mielestäsi onnistunut tai kiinnostava nimi Intia Sujata Massey Bombayn Prinssi Perveen Mistry tutkii. Perveen on hauska nimi. 
 17. Kirjassa ollaan mökillä tai uidaan Maija Asunta-Johnston Punainen jääkaappiUnkari. Myös Maijan mökillään laittama ruoka kuulostaa hyvältä. Tässä kirjassa kesämökistä oli tullut jo myös talviasunto, mutta menköön mökistä, koska sellaiseksi Maija sen aikanaan osti. Olen myös lukenut kaikki hänen kirjansa. 
 18. Kirjaan liittyy jokin historiallinen tapahtuma Malesia Nevil Shute Viisi mustaa kanaa. Lukiessa tämä oli ihan ok kirja, mutta jälkeenpäin olen miettinyt tätä paljon ja positiivisin miettein. Teki hyvän vaikutuksen. Kirjassa ollaan japanilaisten vankeina. 
 19. Kirja sopii asuusi tai sisustukseesi tms. David Safier Tuomiopäivä ensi tiistaina, Saksa, punainen sopii hyvin mustan kanssa. Hieno kirja. Melkein yhtä hyvä kuin edellinen Hyvä karma. 
 20. Kirjan nimessä on alkuaine Sjön Argonlastu, Islanti. Argonista luin 2 kirjaa, hopeasta samoin. Ja yhden lyijystä. Argonit oli vähiten mieleen. Molemmat vähän mystisiä. 
 21. Tieto-Finlandian voittaja tai ehdokas Suomi Hannu Salmi Tunteiden palo. (Gulagit ja Juveliuksen Jerusalem on jo toisissa lapuissa). Että oli hyvä kirja. Ihana rakenne. Ja sisältö. 
 22. Luet kirjaa huvitukseksesi Barbados Paula Harkki Kadonnut Karibialla. Hirveän montaa kirjaa en ole löytänyt Karibialla. 
 23. Haluaisit syödä tai laittaa samaa ruokaa kuin kirjassakin Ruotsi Anna Fredriksson Tiistaikerho. Pitkästä aikaa hyvä kirja, missä ei tapettu montaa ihmistä raa'asti. 
 24. Kirjassa käydään konsertissa, museossa tai kirjastossa Tsekki Pavel Soltész Maanantaisin suljettu. Ravintelissa soi musa. 
 25. Kirjan päähenkilö käyttää silmälaseja Botswana Alexander McCallSmith Kuinka elefantti kasvatetaan. Jälleen hyvä kirja perinteisen ruumiinrakenteen omaaville naisille ja muillekin. 
 26. Kirja liittyy tavalla tai toisella rasismiin Guatemala Jennifer Harburg Rakkaani Everardo Naisen taistelu oikeuden puolesta. Parempiakin kirjoja Guatemalassa luin viime vuonna (ks blogi), mutta tämä sopi tähän kohtaan. 
 27. Kirja, jota toivoisit luettavan vielä tulevinakin vuosina Horace Walpole Otranton linna, Italia, on ilmeisesti maailman ensimmäinen goottilainen romaani vuodelta 1764. Tarina, joka sopisi kerrottavaksi takkatulen loisteessa. 
 28. Kirja on voittanut tai kirjassa voitetaan jokin kansainvälinen palkinto Suomi Urho Karhumäki Avoveteen, kirja voitti olympiakultaa. Kirja kertoo olympialaisiin valmistautumisesta. Tykkäsin, mutta ei tämä mikään koko kansan suosikki ole ollut. Luin vuoden aikana yllättäen vahingossa toisenkin Karhumäen kirjan. 
 29. Kirjassa joku lukee kirjaa Amerikka Hawaiji Sujata Massey Rei Shimura Hawaijilla. Hyvin sujui elo Hawaijillakin. 
 30. Kirjassa suudellaan Salomon saaret Heikki Hietala Hotelli Tulagi. Yksi vuoden parhaista kirjoistani. Tuli mieleen 1980-luvun alussa katsomani sarja Bye bye Black Sheep, mikä se sitten olikaan. Ihan kuin tämä olisi jatkoa jonkin lentäjän tarinalle sodan jälkeen. Tuli nostalginen olo. Ja tarinakin oli loistava. 
Vuoden maita en laskenut, mutta 50 ei ole ainakaan liikaa. Määrää vähensi mm. intoni lukea paljon Ukrainasta. 

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Kirja joka kunnasta haasteen tilanne

Kirja joka kunnasta haaste on innostanut lukemaan kirjoja muualtakin kuin isoista kaupungeista. Päivittelen tilannetta tämän tästä ja nostel...