torstai 16. joulukuuta 2021

Porin lukuhaaste 2021 suoritettuna

Tänä vuonna täytin vain yhden lapun, joten kirjasin listalle useampia, ensimmäisen ja kivoimmat mitä kohtaa sattui osumaan. Pari, kolme kohtaa vaati todellista täsmäiskua. Onneksi löysin niihin mielenkiintoiset kirjat. 

1. Kirjan nimessä tai kannessa on rakennus Tapani Immonen, Kissat ovat pimeässä harmaita, Anu Patrakka Häpeän aukio, Costello&Richards Lumisokea, Juha Laaksonen Murha lintusaaressa, Peter Cameron Andorra…

2. Kirjassa on onnellinen loppu Kaarlo Nuorvala Vakoojan kaksoisolento, David Eddings Kellin näkijätär (Mallorean taru 5), Stephenie Meyer Så länge vi Båda andas (Aamunkoi), Michael Bond Ystävämme karhuherra Paddington, Leymah Gbowee Meissä on voimaa…

3. Kirjaa oli vaikea saada käsiinsä En juurikaan lue nykyään uutuuskirjoja, pari varausta minulla on ollut sangen pitkään, Tyynynaluskirja on ollut varauksessa pari vuotta, mennee vanhaksi varaus ennen kuin kirja edes ilmestyy, ja Viljo Heinosen Kaksi vuotta kuolleena kirjan varaus on vuoden aikana edennyt sijalta 28 sijalle 10 (kirjoja on Satakunnassa vain yksi), mutta todellisia voimain ponnistuksia vaati Ja elämä räjähtää Kambodzan miinoitettu arki -kirja, jonka tiesin omistavani ja halusin lukea, mutta etsintään kului tuhottomasti aikaa. Tsundokuita ei saisi siirrellä, mutta joskus on pakko….

4. Kirja, jonka luit tai olisit halunnut lukea yhdellä istumalla Konstaapeli Mutanen ja kadonneen kirjaston arvoitus, Janak Sapkota Tulikärpänen valaisee sivun (ihana), Cathy Cassidy Kirsikkasydän (hyvä sarja), Richards&Costello Mydworthin mysteerit Laukaus yössä, Pablo Neruda Kapteenin laulut…

5. Kirjan tapahtumat sijoittuvat eri vuodenaikaan kuin lukuhetki Håkan Nesser Ewa Monoren juttu (kesäloma/luin 5.1.), Ulla-Lena Lundberg Jää (talvi/luin 12.6.)

6. Kirjan nimi on alkukielellä jotain ihan muuta kuin suomennettuna Maria Lang Aavejuna (Ånglok 16 på fel spår) oli ainoa, jonka tiedostin, hirveästi en kyllä käännellyt kirjan nimiä ranskasta, portugalista, sloveniasta saati sitten aasialaisista kielistä, joiden nimiä en edes tiedä.

7. Kirjassa matkustetaan kulkuneuvolla Pekka Piri Avoveneellä Islantiin – saagojen kutsu, Sylvain Tesson Putkea pitkin öljyn matka Kaukasukselta Välimerelle, Sarah Lark Valkoisten pilvien maa, Johanna Hulkko Vähäisiä tyyppivikoja, Päivi Laitinen Reissunaisia…

8. Kirjassa käytetään murretta Mai Tolonen Kupai nau – nähdään pian (amerikkalaisten käyttämä suomi), Heli Laaksonen Ykköne,

9. Kirjan nimessä on numeraali 3 etsivää ja kaksivarpainen kyyhkynen (kaksikin numeraalia), Liane Moriarty Sulje silmäsi ja laske kymmeneen

10. Kirjan kertojana on lapsi MacKesy Poika, Myyrä, Kettu ja Hevonen, Siri Kolu Me Rosvolat ja kaverikaappari (vielä menee lapsesta) ei kuulu yleensä suosikkeihini. Yksi tällainen löytyy kohdasta 16.

11. Kirja, joka liikuttaa Håkan Nesser Vasenkätisten seura (teinit menettää elämänsä hallinnan, kosketti erityisesti, koska olin nuorisotyössä lukiessani), Waris Dirie Aavikon kukka ja Lubna Ahmad Al-Husseinin 40 raipaniskua kosketti erityisesti tyttöjen silpomisen vuoksi, Mariama Ba Pitkä kirje (lesken täytyi eristäytyä) Stephenie Meyerin När jag hör din röst (new moon) itkettää joka kerta…

12. Topelius- tai Finlandia Junior -ehdokkaana ollut kirja Kohta vaati täsmäluvun Malin Kivelä et al. Jos kohtaat karhun.

13. Kirjassa uskonnolla tai aatteella on merkittävä rooli Håkan Nesser Komisaario ja hiljaisuus (joo, en edes tykkää Nessereistä niin kovin paljon, mutta luin 12 putkeen alkuvuodesta, ja tuon olin kirjannut haasteeseen), Juhat Vakkuri ja Metso Voodoo Afrikan arkea, Eila Payne Karjalan tyttö Muutosten keskellä, Lina Ben Mhenni Tunisialainen tyttö, Jyrki Erra Kaunasin sivut, Dean koontz Odd Thomas Luostarin kirous,

14. Taidekirja Pablo Neruda Maremoto (runoja ja puupiirroksia), Ketola&Rauhala Marian koodi (sarjakuva), Petri Tuunainen Armi Aavikko 1958-2002 (musiikki), James Joyce Kamarimusiikkia (runoja)

15. Kertoo ammatista, jota et voisi kuvitella itse hoitavasi Håkan Nesser Kotiinpaluu (kanankasvattajaksi en kuvittele ryhtyväni, vaikka osaisinkin), Ian McEwan Torakka (pääministeri, ei koskaan), Jenny Colgan Majakanvaloa ja tuoreen leivän tuoksua (leipien leipoja… kakkuja kenties mutta ei leipää), Pietiläinen & Porvali Legioonalainen Peters Aavikkosota (ammattitappaja, ei ei ei), Tuomas Aivelo Loputtomat loiset (loistutkija, en sano mitään, onneksi joku pystyy tuohonkin).

16. Toisen tai kolmannen polven kirjailijan kirja Tämäkin vaati täsmäiskun Niklas Rådström Ei kuu tiedä ( isä Pär, isän isä Karl Johan ja isän äiti jonka nimeä en muista olivat kirjailijoita) kirjakin oli hyvä.

17. Kirja on kirjaston palautushyllystä tai kirjanvaihtopisteestä Hyvää kirjaa odottelin pitkään ilmestyväksi palautushyllyyn, vihdoin löytyi Viveca Stenin Hyytäviä hetkiä.

18. Postuumisti julkaistu kirja Chil Rajchman Treblinkan viimeinen juutalainen. Kun yksi löytyi en jaksanut muita metsästää, vaikka kai niitäkin oli.

19. Kirjan tapahtumat sijoittuvat maahan/valtioon, jota ei enää ole Sandra Kalniete Tanssikengissä Siperiaan (Neuvostoliitto), Aleksadar Tisma Ihmisen käyttöä (Jugoslavia)

20. Kirjassa on muinaisesine tai fossiili Enid Blyton Viisikko pelastaa salaisuuden (rannalta poimittu nuolenpää menee koulun kokoelmiin), David Eddings Kiven vartija (aika muinaisesine se kivi on), ), Jenna Kostet Marrasyöt ja Kari Levola Jatulintarha (jatulintarha sopii siis myös kohtaan 30).

21. Kirja kuuluu yleissivistykseen jossakin maailman maassa  Che Guevara Moottoripyöräpäiväkirja,

Kirjat joita suosittelin lokakuussa Martoille.

22. Kirja, jota suosittelisit muillekin Sampo Terho Olev Roosin kyyneleet, Drago Jancar Sinä yönä näin hänet, Goran Simic Sarajevon suru, Jari Vainio Viidakkotohtori Dokoto Jalin päiväkirjat, Christy Lefteri Aleppon mehiläistarhuri, ja erityisesti äänikirjana Lasse Nousiaisen Rakkauden lähettiläs (kaksi lukijaa sopi tähän kuin nenä päähän).

23. Kuninkaallisiin liittyvä kirja David Eddings Rivan kuningatar (ja muutkin osat), Sokal Huokutuslintu (Belganhurgin herttuatar), Edgar Rice Burroughs Tarzan sunnuntaisarjat 1970 (apinoiden kuningas 😊)

24. Kaverin tai tutun suosittelema kirja Trevor Noah Laiton lapsi, Viola Wallenius Koti Keniassa, Marjut Helminen Appelsiinilehto, Kalle Päätalo Reissutyössä, Tuulikki Tolonen Agnes ja unelmien avain, Hallie Rubenhold Viisi viiltäjä-Jackin tuntemattomat uhrit (voin suositella tätäkin)

25. Kirjan nimessä on henkilön nimi Tiitus Hra Kenosen harha-askel eli mitä huono seura voi matkaansaattaa, viinamyrskystä surullinen tarina, Mauri Sariola Susikosken elämän kevät, Sven Nordqvist Viiru kateissa, Agatha Christie Pienet harmaat aivosolut – Poirotin parhaat mietelauseet, Sven Pahajoki Dominic Arduin Seikkailijan salaisuus, Laila Hirvisaari Minä, Katariina…

26. Kirjan tapahtumat sijoittuvat omalle synnyinvuosikymmenellesi Håkan Nesser Taivas Lontoon yllä, Gabriel Garcia Marguez Pelon hetki (1960-luku)

27. Kirjassa rikotaan muuta kuin lakia Kaarlo Nuorvala Murhaaja etsii itseään (ikkuna)

28. Kirjassa on taruolento Gogol VII, Stephenie Meyer Keskiyön aurinko, Camilla ja Viveca Sten Synkät vedet sarja eritoten osa 3 Loimut,

29. Kirja tunnetulta kirjailijalta, jonka kirjoja et ole aiemmin lukenut Jack London Erämaan kutsu (jösses kun oli raaka kirja, hyi kauhistus), Maeve Binchy Seitsemän talvista päivää, Graham Greene Kunniakonsuli, Miguel Angel Asturias Weekend Guatemalassa, James Joyce Runoja pennin kappale,

30. Kaksi eri kirjailijan kirjaa, joissa on jokin pieni yhteinen yksityiskohta Håkan Nesser Caramole, Mika Waltari Ei koskaan huomispäivää ja muistaakseni myös Inger Gammelgård Madsen Polttava syyllisyys (päälleajo ja liikennepako, jälkimmäisessä saattoi tahallisuus, Maria Adolfsson Juokse tai kuole ja Maria Jungstedt Viimeisen lampun loisteessa (poliisi, melkein 50 v. ja raskaana ja poliisiin nimikin melkein sama Karen ja Karin, tätä en löytänyt itse).


Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...