torstai 22. huhtikuuta 2021

Myrkyllinen liitto

Read around the world - haasteen huhtikuu on pyhitetty Pohjois-Aasialle. Mietin olenko koskaan aiemmin kuullut tuollaista termiä. Luettuna on nyt Kiina ja Koreat. Mongolia on työn alla. Japanikin tuli vihdoin valmiiksi parilla kirjalla. 

Viime viikolla lukemani japanilainen Uskollinen naapuri -kirja sai tarttumaan heti tuoreeltaan sarjan juuri ilmestyneeseen toiseen osaan.

Keigo Higashinon Myrkyllinen liitto jatkaa Galileo-sensein johtamien murhatutkimusten sarjaa. Tutkimustiimiin on liittynyt naispoliisi, joka tuo uudenlaista tietotaitoa tutkijatiimin työhön. 

Kirjan avioliittokäsitys on ehkä hieman erilainen, millaiseksi olen japanilaiset liitot kuvitellut ja se teki itselleni kirjasta entistä kiinnostavamman. Tiedättehän vanhan sanonnan: Ei niin suurta valhetta, ettei totta toinen puoli... 

Kirja kuuluu niihin romaaneihin, joissa toivoisi olevan lopussa värikuvaliitteen, mutta pitänee odottaa elokuvaa. On vaikea kuvitella, ettei kirjasarjasta tehtisi tv-sarjaa tai elokuvia. Silloin voisi nähdä maisemat kotikylällä, kauniit tilkkutyöt, kuinka iso on iso japanilainen kastelukannu jne. 

Yksi kirjan päähenkilöistä tekee kotirouvana olemisen lisäksi työkseen tilkkutöitä ja opettaa miehensä töissä ollessa niiden tekemistä.

Itse olen kokeillut muutamaa helposti käsin ommeltavaa mallia. Niin paljon en ole innostunut, että valmiita töitä olisi vielä syntynyt, mutta tahtoa olisi kokeilla, miten hieno tikkaus tekee hunajakennotilkuista tehdystä kokeilusta loistotyön. 

Japanilaiset tilkkutyöt on kyllä tuttuja kässämarttailun tiimoilta, mutta huipputöitä on kiva katsella. Onneksi on Pinterest ja käsityö-blogit. Löysin kivan japanilaisen blogin, josta löytyy voittoisin tilkkutyökuvien ohella myös kuvia kukista. Niitä voi katsella täältä.

Myös japanilaisia kotiesineitäkin tuli googlattu, mutta sen paljastaminen olisi juonipaljastelua. 

Uskollisessa naapurissa kerrottiin kotatsu-lämpöpöydästä, johon tutustuin sen kirjan tiimoilta. Olen nähnyt sellaisia aiemminkin japanilaisissa videoissa ja blogeissa, mutta olen vain ihmetellyt japanilaista outoa nukkumatyyliä eli miksi viltin alla on pöytä. Nyt selvisi sekin, että se ei ole sänky, vaan pöytä, jonka äärellä on lämmin istua, kun pöydän alla on lämmitin ja kangas pitää lämmön pienessä tilassa. Oppia ikä kaikki.

Tykkäsin molemmista kirjoista erityisesti siksi, että murhat olivat alunperin "kotoisia" ja siitä, että kirjoissa esiintyi tavallisia ihmisiä tavallisin eläminen. No. Eihän murhan suunnitteleminen ole tavallista, mutta tilkkutyöt, elokuvat, karaoke, lasten urheiluharrastukset, kasvien hoito, polkupyöräily ruuanlaitto, shakin peluu... Ne ovat tavallisia asioita joita tapahtuu tavallisissa perheissä. Melkein tulee mieleen Seppo Jokinen 😊

Tilkkutöitä lukiessani mietin, että täytynee lukea Sujata Masseyn Japani-sarja uusiksi, tai ainakin se osa, jossa puhuttiin ikepana-koulusta. Ei näemmä luku pinot madallu millään, kun aina keksii uutta kivaa lukemista. 

* * *

Ps. Myrkyllinen liitto oli 1.1.2020 aloitetun kirja päivässä - kaksi parhaassa - projektini kirja numero 500, eli olen edelleen parikymmentä päivää edellä tavoiteesta, kuten olin vuoden vaihteessakin. 


Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Soffamatkalla ruskaretkellä Lapissa

Syksyn tullen moniin tuttaviin iskee vaellushalu. Lappiin on päästävä. Itse en ole käynyt Rovaniemeä pohjoisempana ja toinen toistaan upeamp...