lauantai 6. maaliskuuta 2021

Täysikuu, Bach ja Lepakkoarvoitus

Hopeinen kuu ei luo ikkunani lähellä merelle siltaa ja muutenkin meri taitaa vielä olla jäässä vaikka ilma lämpiää nopeasti. Vielä viikko sitten retkeilijät kävivät Meri-Porin pikkusaarissa, mutta nyt ilma on selkeästi plussan puolella.

Matti Hällin Lepakkoarvoituksen ja melkein vielä täyden kuu innostamana kuuntelen Shunske Saton soittamaa Bachin Sonata 1 in D minoria. Koskahan viimeksi olen kuunnellut Bachia...

Minulla on Bachin suhteen vähän samanlaiset ajatukset kuin Hällin kirjan kertojalla. Bach on hyvä, mutta se sopii kirkkoon paremmin kuin kuun paisteeseen. 

... Ja kuitenkin Saton soittama Sonata tuottaa saman tapaisia iloisen onnellisia tuntemuksia kuin Dmitri Shostakovichin Ensimmäinen valssi.

Kirjassa eletään kesäiltaa, viulisti soittaa Bachia avoimen ikkunan äärellä. Kuutamo paistaa niin, että "taivas on suopea kultasepille", kuten kirjassa kerrotaan, eli kuutamo on kaunis ja aiheuttaa kihlautumisia.

Mietin, koska viimeksi olen oikein innostunut kirjassa esitetystä klassisesta musiikista ja ensimmäisenä tulee mieleen Keplerin dekkari jonka myötä kuuntelin muutaman kerran Paganinia ja olin aivan haltioissani. Syytäkin oli, sillä ihan yhtäkkiä en muista koska olisin hirveästi viulumusiikkia ihastellut, ellei kyse sitten ole ollut israelilaisista tai irlantilaisista Euroviisuista. 

Ja juuri silloin tajuan, että Sato soittaa kuuntelemallani levyllä Bachin G eikä D minoria. Geetä en löydä YouTubesta, mutta hymyilen tyytyväisenä, satunnainen kirjailija teki sen taas - sai minut kiinnostumaan hetkeksi musiikista. 

Tässä dekkarissa musiikki on keskeisessä roolissa. Etsivä selvittää tarkoin missä kukakin oli kuin tuo itselleni vielä oudoksi jäänyt kappale kuului huvilan avoimista ikkunoista. 

Suojassa epäilyiltä on vain veneellä saapunut kaksikko, joista kirjailija on kirjannut tarinan kansien väliin. Molemmat olivat juuri tulleet veneellä, eivätkä olisi kyenneet ehtimään Murha työhön. 

Mutta mikä rooli olikaan lepakolla? Se jokaisen pitää lukea kirjasta. Itse hämmästyin. 

Luin kirjan isotekstisenä, mutta kuvan kirjassa präntti on ihan normaali. 



Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...