keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Aikahyppy menneisyydestä 2000-luvulle


Sadut alkavat sanoilla olipa kerran. 

Siis olipa kerran maatalon emäntä Tiina Antintytär. Hän asusti perheensä kanssa pienessä maalaiskylässä Satakunnassa. Elettiin vuotta 1798. Oli tulossa pääsiäinen ja sen vuoksi emännällä oli paljon töitä tehtävänä. Pyhiksi piti siivota ja valmistaa ruokaa. Onneksi oli piikoja ja tyttäriä, jotka auttoivat. Piika oli vatkannut pääsiäismämmiä pihalla. Lumi tarttui hameen helmoihin. Hänen sormiaan ja varpaitaan paleli.

Tiina huomasi, että työt kotona sujuivat hyvin. Naapurissa asui köyhä vanhus, jolla ei ollut lapsia auttamassa. Tiina päätti lähteä viemään naapurille leipää, voita ja palan palvattua lampaan lihaa. Hän laittoi ruuat koriin ja lähti kävelemään. Matka ei ollut pitkä, siihen ei kulunut kymmentä minuuttia. Naapurin pihassa emäntä katseli kohti kotia. Siellä se oli, komea ja iso talo pellon toisella laidalla. 

Tiina astui hämärään tupaan. Mökissä oli kylmä ja vanhus näytti sairaalta. Tiina päätti lähettää rengin tuomaan mökkiin vähän polttopuita. Naiset puhuivat hetken aikaa. Sitten Tiinan piti lähteä kotiin valvomaan mämmin tekoa.

Kun Tiina oli kotipellon puolivälissä, nousi yhtäkkiä sakea sumu. Tiina jatkoi kävelyä pellon toiseen päähän. Sitten sumu häipyi. Mutta mitä ihmettä! Tiinan edessä ei ollutkaan oma piha. Tiina näki vain korkeita taloja, paljon isompia, mitä oli läheisessä kaupungissa. Ihan piti nostaa katsetta ylöspäin. Ikkunoita oli päällekkäin jopa seitsemän. Tiina luuli olevansa unessa. 

Ulkona oli kylmä, ja Tiina päätti mennä sisään ensimmäiseen taloon. Hetken aikaa ovea kolkutettuaan hän pääsi sisään. Oven avannut nainen sanoi olevansa Sari. Sari kertoi viettävänsä pääsiäistä yksin ja toivotti vieraan tervetulleeksi. Molemmat naiset ihmettelivät toistensa vaatteita. He olivat kuitenkin kohteliaita, eivätkä ihmetelleet ääneen. Kovin erilainen oli myös puhetapa, vaikka molemmat puhuivat suomea.
Tiina ihmetteli. Hän ajatteli: 
-Katsotaan nyt sitten kokonaan tämä outo uni. Otetaan vastaan kaikki mitä silmien eteen tulee.

Paljon uutta ja ihmeellistä tulikin. Outoja ruokia. Hyvältä tuoksuvaa kahvia. Liesi johon ei tarvinnut laittaa puita. Ja kovin mielenkiintoinen teatterilaatikko, jonka kuvat vaihtuivat koko ajan. Kotoista oli ainoastaan. käsityöt. Sari harrasti kutomista. Hänellä oli pienet kangaspuut, jolla hän kutoi pieniä pöytäliinoja. Lankoja oli niin paljon, ja aika kului mukavasti käsitöitä tehden. Lasten kasvattamisesta ja löytyi paljon yhteistä puhuttavaa. 

Tiina tiesi, että pääsiäisenä pitää tehdä monia taikoja, että talon karjaonni säilyisi. Se oli emännän tehtävä. Vaikka Tiina ajatteli nukkuvansa, hän päätti tehdä kaiken mahdollisimman oikein tässä oudossa maailmassa.
Kiirastorstaina Tiina keräsi salaa essunsa taskuun kaikki talon esineet jotka näyttivät olevan rautaa. Niiden kanssa oli helppoa kävellä huoneesta toiseen. Päiväkävelylläkin Tiina piti rautaa taskussaan. Näin saatiin koti puhdistettua pahasta. 

Lauantai-iltana käytiin läheisellä pellolla katsomassa valtavaa nuotiota, pääsiäiskokkoa. Sinne Tiina heitti sukkaansa tarttuneen oljen, joka oli peräisin omasta navetasta. Kokolle kävellessä Tiina huitoi käsiään sivuille ja oli kylvävinään viljaa. Niin tehtiin kotona, jotta saataisiin hyvä viljaonni. 

Kaikkein tärkein asia oli vielä tekemättä. Jostain pitäisi löytää naapurin lehmä, jonka hännästä voisi leikata muutaman karvan. Se teko saisi omat lehmät voimaan hyvin. Ongelman oli vain se, että tässä isossa kylässä ei ollut lehmiä. Koiria oli sen sijaan kaikilla. Tiina päätteli, että koirat ovat tämän kylän lehmiä. Yöllä naiset kävelivät pääsiäiskokolta kotiin. Tiina pysähtyi silittämään jokaista vastaan tulevaa koiraa. Hänellä oli vanttuut kädessään. Sarin luo päästyä Tiina poimi talteen jokaisen koirankarvan. Se takaisi karjan hyvinvoinnin koko vuodeksi. 

Tyytyväisenä onnistuneisiin pääsiäistaikoihin Tiina meni nukkumaan. Pyhä aamuna Tiina heräsi aikaisin. Silmiin osui Sarin eteisessä oleva vanha lehmänkello. Tiina otti kellon käteensä ja soitti sillä äänekkään aamuherätyksen. Se toi lisää onnea karjan kasvattamiseen. Sari oli vähän vihainen aikaisesta herätyksestä.
Aamupalalla syötiin leipää ja paljon kananmunia. Kahvi maistui erityisen hyvältä. Sitä piti ottaa neljäskin kupillinen. Naiset kävelivät kymmeneksi kirkkoon. Takaisin tullessa he oikaisivat pellon poikki. Keskellä peltoa nousi yhtäkkiä sakea sumu. Hetken kuluttua sumu hälveni. Sarikin oli hävinnyt. Edessä oli tuttu kotitalo. Aurinko paistoi kirkkaana keskellä taivasta. 

Kevein mielin Tiina avasi kotinsa oven. Hetkeen kukaan ei tuntenut tulijaa, joka oli oudoissa vaatteissa. Sitten syntyi suuri ilo. Äiti oli palannut kotiin. Kaikki ihmettelivät missä Tiina oli ollut nämä päivät. Tiina ihmetteli itsekin. Vaikea oli selittää, että oli käynyt vuodessa 2016. Sovittiin, että siitä ei kerrota muille. Ensi töikseen Tiina lähetti rengin auttamaan naapurin vanhusta, mutta siitä oli jo huolehdittu. Kun Tiina ei ollut tullut kotiin, isäntä oli käynyt naapurissa ja lähettänyt apua. 

Kerrotaan, että Tiinan kotitalossa kaikki sujui hyvin tämän jälkeen. Lehmät saivat vain lehmävasikoita. Karitsoita syntyi lukuisia. Vilja kasvoi hyvin. Talonväki pysyi terveenä.
Kun naapurit kysyivät:
-Millaisia taikoja olet tehnyt kun teidän talossanne kaikki menestyy?
Nauroi Tiina vain, että kaikki johtuu kahvista. Tiinan iski nimittäin aikamatkallaan kahvin himo. Tiina pakotti miehensä heti pääsiäisen jälkeen ostosmatkalle. Ostoslistalla oli kahvia, kahvipannun ja muut kahvin tekovälineet. Sen jälkeen ei talossa kahvitonta päivää nähty. 

* * * * *

Tämä satu on julkaistu alunperin Satakunnan Kansan blogissa 23.3.2016. Kun blogi reilua vuotta myöhemmin lakkautettiin, siirsin kaikki tekstini vähitellen tähän vanhaan blogiini. 

Kirja joka maasta ja kunnasta -projektit

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Joulukalenteri 22. luukku 2024

Pappiloissa ja kartanossa on perinteisesti vietetty ennen laajaa sukujoulua. Kartanoihon lasketaan tietysti tässä kohdin myör ruukinkartanot...