tiistai 19. maaliskuuta 2019

Hyvää Kirjaston päivää!

Tänään vietetään ensimmäistä kertaa Kirjaston päivää, ja mikä olisikaan sopivampaa tänä juhlavana päivänä, kuin luoda katsaus talvisiin lukuhetkiin. Tätä kirjoittaessani huomaan, että niitä on ollut ihan mukavasti.

 Kirjaan nykyisin lukemani kirjat tallentamalla kännykän kansioon kuvan kirjan kannesta kun se on luettu. Nyt oli sopivainen joutohetki saattaa lukuhaasteet ajan tasalle. Tänä vuonnahan yllätin itseni haastamalla itseni lukemaan peräti neljän haasteen mukaiset kirjat. Lisäksi taustalla on mukana tammikuussa 2017 aloitettu kirja joka maasta haasteeni, joka viime vuonna eteni heikohkosti, koska löysin liian monta kirjaa jo luetuista maista, jotka vaan oli niin kiva lukea. No, pääasiahan on, että luetaan.

Viidesosa vuodesta 2019 on takanapäin ja mukaan mahtuu 14 uutta maata ja 9 ennemmin luettua (laskemat siis 1.1.2017 lähtien). Myönnän etsineeni systemaattisesti lukemista Etelä- ja Keski-Amerikasta ja Afrikasta ja se näkyy luetuissa kirjoissakin. Seuraavaksi pitäisi täydentää lukulistaa vielä eteläisen Aasian saarivaltioilla, jotta ne eivät jäisi kokonaan loppupäähän.

Ensimäisenä vuotena huomasin, että kovin helposti sitä valitsi helppoja maita, joista kirjoja oli saatavilla paljon. Niinpä ensimmäisenä vuonna tuli väritettyä luetuksi esimerkiksi lähes koko läntinen Eurooppa, mutta Etelä-Amerikasta onnistuin lukemaan vain yhden brasilialaisen kirjan.
Lukuhaasteet 19.3.2019

Uusien maiden lukemisessa on innostanut myös Seinäjoen kirjaston tämän vuotinen lukuhaaste, jossa pitää lukea kirja 25 eri maasta. Heti, kun näin tuon haasteen, päätin, että luen haastetta varten täysin uusia maita. Siinä olen onnistunut hyvin.

Seinäjoen kirjaston lukuhaaste etenee siis mukavasti, samoin on Porin kirjaston lukuhaasteen kanssa. Molemmissa lukematta on enää 10. Porin haasteessa luettuna on 21 kirjaa ja Seinäjoen haasteessa 15 maata. Tosin Seinäjoelle kerään toistakin listaa, jossa on maat, joista olen lukenut kirjan viimevuonna tai edellisenä. Siinäkin listassa on jo 9 maata.

Marttojen lukuhaasteessa on 12 kohtaa, joista nyt kolme on luettuna. Muiden kohdalla odottelen ihmettä tai sitten pitää vaan systemaattisesti etsimään oikeita kirjoja. Ihan kaikkea kun ei passaa jättää loka-marraskuulle.

Viimeisimpänä tulee sitten Perkeet-lukuhaaste, jonka bongasin joskus vuodenvaihteen jälkeen ja heti kohta se tuntui omalta. Miksi lukea vain sitä, mistä pitää (dekkarit, vampyyritarinat ja kansalliseepokset) kun voi todellakin ylittää itsensä? Perkeet listalta on luettuna nyt 2 kirjaa kolmestatoista. Mielenkiintoisen kirjavalion metsästys on menossa, mutta olen löytänyt kyllä jo kaksi josta voin valita, jos mitään todella kiinnostavaa ei osu kohdalle. Edellisen kirjavalion lienen lukenut 1980-luvun alkupuolella. Harmittelen hieman, että Räikkösen elämäkerta tuli luettua viime vuoden puolella, mutta onneksi äänikirjavalikoimista löytyy pari urheilijaelämäkertaa, jota voi käyttää, jos mitään muuta kiinnostavaa ei tule eteen.

Muut haasteet rullaavat näin alkuvuotena itsekseen niin, että vasta loppuvuonna pitää vähän katsoa, mitä vielä puuttuu. Sen sijaan Perkeet listalta löytyy paljon todellisia haasteita, joten se pitänee ottaa nyt työn alle ihan tosissaan.

Haasteita tuottanee erityisesti kohdat: väitöskirja alalta jota et ole opiskellut (minähän olen opiskellut vähän kaikkea) ja kymmenes tai myöhempi osa kirjasarjasta, josta en ole lukenut yhtään kirjaa (mähän olen lukenut ne kaikki).

Äkkiseltään ei tule mieleen yhtään isoa sarjaa, jota en olisi lukenut, koska minähän rakasta pitkiä sarjoja; Päätalotkin on luettu kannesta kanteen paria viimeistä lukuun ottamatta. Myös kirja kielellä jolla et ole lukenut aiemmin kirjoja voi tuottaa ongelmia, sillä jos mukaan lasketaan myös tietokirjat ja nehän lasketaan, niin olen lukenut kirjoja kaikilla joten kuten osaamikseni kuvittelevillani kielillä. Niinpä luvun alla onkin nyt pitkällä tähtäimellä Harry Potteria italiaksi. Ehkä saan sen vuoden loppuun mennessä luettua.

Kaiken kaikkiaan ihan hyvin tämä lukuvuosi on alkanut. Luettuna on nyt yhteensä 32 kirjaa, mikä taitaa olla alkuvuoden ennätykseni.

EDIT: muutama päivä myöhemmin. Kävin kirjastossa ja tutkin ahkerana siellä olevasta kirjaa, jossa on lueteltu kaikki kirjasarjat. Havaitsin, että sellaisia kirjasarjoja, joita en ollut lukenut, ja joissa oli 10 osaa tai enemmän oli kokonaista 5 kappaletta. Niistä valitsin sellaisen, joka kertoo itselleni uudesta maasta. Hämmästyttävää kyllä, sellainen ihan oikeasti löytyi noiden viiden joukosta!

Kirja joka maasta ja kunnasta -projektit

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Vaimoni on toista maata

Facebookin muistoja tältä päivältä vuosien varrelta on kerrassaan mainio asia. Olen saanut viikon sisällä itseni kahdesti kiinni siitä, että...