lauantai 19. joulukuuta 2020

19.12. Joulun käsikirja

Kun ennen vanhaan hankittiin jotain suurta, saadaan mukaan käsikirja, josta voi etsiä vastauksia mieleen tuleviin kysymyksiin. Nykyään pitää tyytyä johonkin hyvään ystävään, kuten Googleen.

Uudehkoja joulukirjahyllyni kirjoja on Steve Caplinin ja Simon Rosen Joulun käsikirja, jonka on suomeksi toimittanut Juha Virkki. Kirja on julkaistu suomeksi 2007.

Kirja alkaa joululahjoista, mutta pääpaino ei ole käsillä tekemisessä vaan ostamisessa ja paristoissa (joita yleensä on liian vähän ja sitten lopuksi on jäteongelma).

Heti toisena lukuna on jouluiset maljat, joiden yhteydessä käydään läpi pikkujoulut, glögit ja krapulat. Itselleni uutuutena kirjassa on kuohuviinipullojen pullokoot. Pullon ja Magnumin tiedän, mutta seuraava koko on Jerobeam, Rehabeam, Methusalem, Salmanazar, Balthasar, Nebukadnessar ja Melchior, Salomo, Primat ja Melkisedek. Jälkimmäisessä on 40 pullollista juhlajuomaa.

Itse pohtisin, että se jo vaatinee tarjoilijaltakin hivenen enemmän voimaa. En välttämättä haluaisi olla avaamassa pulloa, jossa painetta on kenties 40 kuohuviinipullon verran, kun tavallisen pullonkin kanssa saa olla tarkkana, jos sitä on kovasti heilutellut lähiaikoina.

Jotenkin hämmästyttää sekin, että kolmas itämaantietäjä Caspar, on ilman nimikkopulloa (toistaiseksi). Niille, joille itämaantietäjät eivät ole nimituttuja, niin legendan mukaan nimet olivat Caspar, Melchior ja Balthasar. Näistä Caspar oli lähtöisin Afrikasta.

Kirjassa esitetään joulun perinteitä ympäri maailmaa, sekä mielenkiintoisia juttuja joita vain on hauska tietää. Vinkkejä löytyy kotijoulun valmisteluun ja vaikkapa paukkukarkkivitseihin kuten: Mitä vähärasvainen kinkku soittaa bändissä? (Luuviulua). Joulun ja Uudenvuoden juhliin on vinkkejä lauluista, peleistä ja muusta ajanvietteestä. Kaiken kaikkiaan mukavan kattava kirja ja vähän eri näkökulmasta tehty, kuin kotimaiset vastaavat joulukirjani, kuten aiemmin esitellyt Martan joulukirja ja Mysi Lahtisen Joulu.

Hätkähdyttävin tieto on brittiläisestä Andy Parkista, joka on viettänyt joulua kirjan tekoaikaan 13 vuotta putkeen, ja syönyt ystävien ja naapurien ja julkkisvieraiden kanssa yhteensä 4.750 kalkkunaa, 120.000 ruusukaalia tuhonnut 189.580 paukkukarkkia. Eipä siihen voi muuta sanoa, kuin Hallelujaa, nyt joulu on!, mikä on itse asiassa Andy Parkin levyttämä joululaulu. Nettitietojen mukaan Andyn ”on joulu ainainen” -projekti on jatkunut ainakin 23 vuoden ajan (viimeinen löytämäni tieto vuodelta 2017 ja huom, myös On joulu ainainen on Andyn levyttämä kappale). Projekti alkoi heinäkuussa 1993. Vuosien saatossa jokapäiväiseen joulumenyyseen on tullut sen verran muutosta, että 21 kalkkunan syöntivuoden jälkeen Andy siirtyi syömään possua.

Itse en luultavasti innostuisi syömään samaa ruokaa vuodesta toiseen, mutta muuten ainainen joulu voisi olla kiva. 


Kirja joka maasta ja kunnasta -projektit

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Vaimoni on toista maata

Facebookin muistoja tältä päivältä vuosien varrelta on kerrassaan mainio asia. Olen saanut viikon sisällä itseni kahdesti kiinni siitä, että...