Jouluissa parasta on mielestäni perinteet ja se, että jokainen perhe voi luoda omat jouluperinteensä. Jos perhe pitää laulamisesta, jouluksi voi pystyttää olohuoneeseen kuusen sijaan tai sen lisäksi karaokevehkeet. Kun lanttulaatikko ei maistu, voi runsaasta jouluruokavalikoimasta varmasti löytää sen, mistä pitää. Eikä koko perheen edes tarvitse pitää samoista asioista. Kolmena joulupäivänä ehtii yksinkin syödä sen oman suosikkiruokansa alusta loppuun saakka.
Kun aikanaan meni naimisiin, keskustelimme jonkin verran siitä, mikä meille
on joulussa tärkeää. Veikkaan silti, että joulusta tuli enemmän sellainen, mitä
itse halusin, vaikka 1990-luvun alussa jouluperinne oli vielä paljon
yhtenäisempää kuin nykyisin.
Erityisellä ilolla muistan noista vuosista yökirkon, joka on itselleni
jäänyt perinteeksi eroni jälkeenkin. Tänä vuonna yöjoulukirkkoa voikin viettää
sujuvasti lempipappinsa seurassa, sillä monet kirkot striimaavat yömessunsakin
koronan vuoksi. Mikä ihastuttava ajatus istua sängyssä läppärin kanssa joulukuusen
valaistessa yötä ja katsoa yömessua. Tämä on se yö….
Mutta palataksemme päivän kirjaan, työtuttuni Juha Nirkko on koonnut SKS:n laajasta arkistosta kivan pienen jouluisen kirjan Joulupilke – Kappaleita juhlan tekijöille.
Kirja on viime vuosituhannen lopusta, mutta vanha jouluperinne on
niitä asioita, jotka eivät juuri vanhene. Kirjassa esitellään mm. miten ja
missä järjestyksessä kannattaa jouluun valmistua wanhan kansan mukaan.
Esimerkiksi 11.-12.12. on aika tehdä joulukalja:
Joulukalja
- 500 g ruismaltaita
- 10 l kiehuvaa vettä
- lasillinen hyvää siirappia
- 10-15 g hiivaa
- muutama rusina pulloihin pistettäväksi.
Ruismaltaat sekoitetaan kuumaan veteen, siirappi lisätään ja seos saa olla
peitettynä, kunnes jäähtyy. Hiiva lisätään ja kalja saa alkaa hitaasti käydä.
Mitä kylmemmässä se käy, sitä parempaa tulee juomasta. Jos se saa käydä
lämpimässä, happanee se pian. Käyminen kestää tavallisesti 10-12 tuntia.
Siivilöidään pulloihin ja joka pulloon laitetaan rusina. Korkitetaan pullot
kunnolla. Jos käytettään luonnon korkkia tai kumikorkkia, se on sidottava kuten
kuohuviinipullojen korkit. Säilytetään viileässä. Kalja on valmista, kun rusina
nousee pinnalle. Tällaisen joulukaljan alkoholiprosentti on samaa luokkaa kuin
kotisimassa.
Joskus, mutta ei vielä tänä jouluna, pitää jakaa myös oman perheen kotikaljan
resepti. Pidetään salaisuuden verhoa vielä muutama joulun aika.
Kirjan oppien mukaan tähän mennessä on joulukinkku suolassa, joulupyykki
tehtynä, lipeäkala likoamassa ja jouluostokset tehtynä. Ylihuomenna onkin
sitten joulumakkaroiden teon aika.
Kirjasta löytyy useampien jouluisten kalenterien lisäksi joululeikkejä, tiernapojat
esitys, runoja, pakinoita ja näytelmiä joulun ajan hauskutteluun.
Kaikesta vakavahenkisyydestä huolimatta joulu on ilon aikaa.
Vinkkinä muistutettakoon, että Kansalliskirjaston digitoiduissa aineistoissa on myös paljon joululehtiä. Tässä on valmis haku digitoituihin joululehtiin vuodelta 1920.