lauantai 12. joulukuuta 2020

12.12. Joulupilke

Jouluissa parasta on mielestäni perinteet ja se, että jokainen perhe voi luoda omat jouluperinteensä. Jos perhe pitää laulamisesta, jouluksi voi pystyttää olohuoneeseen kuusen sijaan tai sen lisäksi karaokevehkeet. Kun lanttulaatikko ei maistu, voi runsaasta jouluruokavalikoimasta varmasti löytää sen, mistä pitää. Eikä koko perheen edes tarvitse pitää samoista asioista. Kolmena joulupäivänä ehtii yksinkin syödä sen oman suosikkiruokansa alusta loppuun saakka.

Kun aikanaan meni naimisiin, keskustelimme jonkin verran siitä, mikä meille on joulussa tärkeää. Veikkaan silti, että joulusta tuli enemmän sellainen, mitä itse halusin, vaikka 1990-luvun alussa jouluperinne oli vielä paljon yhtenäisempää kuin nykyisin.

Erityisellä ilolla muistan noista vuosista yökirkon, joka on itselleni jäänyt perinteeksi eroni jälkeenkin. Tänä vuonna yöjoulukirkkoa voikin viettää sujuvasti lempipappinsa seurassa, sillä monet kirkot striimaavat yömessunsakin koronan vuoksi. Mikä ihastuttava ajatus istua sängyssä läppärin kanssa joulukuusen valaistessa yötä ja katsoa yömessua. Tämä on se yö….

Mutta palataksemme päivän kirjaan, työtuttuni Juha Nirkko on koonnut SKS:n laajasta arkistosta kivan pienen jouluisen kirjan Joulupilke – Kappaleita juhlan tekijöille

Kirja on viime vuosituhannen lopusta, mutta vanha jouluperinne on niitä asioita, jotka eivät juuri vanhene. Kirjassa esitellään mm. miten ja missä järjestyksessä kannattaa jouluun valmistua wanhan kansan mukaan. Esimerkiksi 11.-12.12. on aika tehdä joulukalja:

Joulukalja

  • 500 g ruismaltaita
  • 10 l kiehuvaa vettä
  • lasillinen hyvää siirappia
  • 10-15 g hiivaa
  • muutama rusina pulloihin pistettäväksi.

Ruismaltaat sekoitetaan kuumaan veteen, siirappi lisätään ja seos saa olla peitettynä, kunnes jäähtyy. Hiiva lisätään ja kalja saa alkaa hitaasti käydä. Mitä kylmemmässä se käy, sitä parempaa tulee juomasta. Jos se saa käydä lämpimässä, happanee se pian. Käyminen kestää tavallisesti 10-12 tuntia. Siivilöidään pulloihin ja joka pulloon laitetaan rusina. Korkitetaan pullot kunnolla. Jos käytettään luonnon korkkia tai kumikorkkia, se on sidottava kuten kuohuviinipullojen korkit. Säilytetään viileässä. Kalja on valmista, kun rusina nousee pinnalle. Tällaisen joulukaljan alkoholiprosentti on samaa luokkaa kuin kotisimassa.

Joskus, mutta ei vielä tänä jouluna, pitää jakaa myös oman perheen kotikaljan resepti. Pidetään salaisuuden verhoa vielä muutama joulun aika.

Kirjan oppien mukaan tähän mennessä on joulukinkku suolassa, joulupyykki tehtynä, lipeäkala likoamassa ja jouluostokset tehtynä. Ylihuomenna onkin sitten joulumakkaroiden teon aika.

Kirjasta löytyy useampien jouluisten kalenterien lisäksi joululeikkejä, tiernapojat esitys, runoja, pakinoita ja näytelmiä joulun ajan hauskutteluun.

Kaikesta vakavahenkisyydestä huolimatta joulu on ilon aikaa. 

Vinkkinä muistutettakoon, että Kansalliskirjaston digitoiduissa aineistoissa on myös paljon joululehtiä. Tässä on valmis haku digitoituihin joululehtiin vuodelta 1920. 

Kirja joka maasta ja kunnasta -projektit

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Joulukalenteri 22. luukku 2024

Pappiloissa ja kartanossa on perinteisesti vietetty ennen laajaa sukujoulua. Kartanoihon lasketaan tietysti tässä kohdin myör ruukinkartanot...