sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Finna-bingon peluuta kesken kirjoituspuuhien

Viime vuosina olen useasti miettinyt, että olisipa Finna toiminut Mikkelin Marttaperinnevuosinani samaan tapaan kuin nykyisin. Olisipa se ollut mukavaa. 

Toisaalta... jos käytin silloin useamman vuoden iltani kotona surffaillen netissä marttahistorian tai milloin minkäkin allon harjalla, niin olisinko enää malttanut lainkaan lukea, jos käytössä olisi ollut vielä Finnakin :)

Jos ette ole huomanneet, niin Finnassa on nyt hakukokeiluihin kannustava Finna-bingo kampanja. Suosittelen kokeilemaan. 

Ai, mikä Finna? Finnasta voi hakea mm. kuvaa, karttoja, tekstiä ja arkistotietoja. Käytössä on esimerkiksi useiden kirjastojen, museoiden ja arkistolaitoksen tietokantoja ja koko ajan tulee lisää kaikkea. 

Olen käyttänyt Finnaa viimeaikoina myös marttatietojen etsimiseen. Löysin esimerkiksi oman yhdistykseni historiasta pari valokuvaa, joita en ole nähnyt aiemmin. Lisää tarvittaisiin, sillä alkuvuosilta on melkein kaikki tiedot hävinneet joskus 1970-luvulla. 

Nyt kun olen aloitellut hiljalleen yhdistykseni 100-vuotishistoriikkia, olen löytänyt Finnasta hyviä kuvia ja tietoja yhdistyksen vanhoista kokoontumispaikoista. Niillä on hyvä elävöittää historiikkiä tai ainakin saada itselle lisätietoa sitä varten. On eri asia nähdä paikka sielun silmin kuin kuvitella se. 

Suosittelen kokeilemaan. Tässä nopeasti tehty oma bingorivini. Pitääpä oikein ajan kanssa katsoa, löytyykö nimestäni muita osumia ja ennen kaikkea pitää kokeilla vanhaa lautapeliä ja yllättää äiti hauskalla kuvalla syntymävuodeltaan. Samalla voi yllättää isänkin. Ja kokeilla kaikki muutkin kohdat. 

Kuvan osat Finnasta. 

Finna Street haulla löytyi muutaman kilometrin säteeltä melkein sata valokuvaa. Tämä kuva on1897 vuodelta Porin laulujuhlilta. Puuvillatehdasta ei ole vielä rakennettu, ei edes aloitettu.

Marttanukkekuvan tekstistä bongasin sukunimeni, joka itse asiassa tarkoittikin minua, sillä tekstissä oli siteerattu kirjoituksiani lähteenä. 

Kolmas kuva on yksi vanhoista kouluistani, eli Karkun emäntäkoulu. Kuva oli sen verran vanha, vuodelta 1944, että koulustani ei ollut rakennettu tuolloin vielä kuin puolet. Aiemmat kouluni ovat niin pieniä, että kuvaa ei löytynyt Finnasta, eikä edes koulussa tekemiämme lehtiä, joita olen nähnyt Siikaisten museossa. Yllätyksekseni kuitenkin löytyi ensimmäisestä koulustani lisätietoa, joka pitää tarkistaa sukujuttuihini.


Kirja joka maasta ja kunnasta -projektit

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Vaimoni on toista maata

Facebookin muistoja tältä päivältä vuosien varrelta on kerrassaan mainio asia. Olen saanut viikon sisällä itseni kahdesti kiinni siitä, että...