perjantai 4. lokakuuta 2024

Entäs jos kuolema soittaisi aamuyöllä

🎶This will be the day when I die🎶

Adam Silvera on luonut maailman, jossa klo 00.00-03.00 kuolevalle soitetaan, että hän kuolee tänään. Puhelussa kerrotaan että kuolee, mutta ei sitä mihin aikaan, eli itse hetki tulee yllätyksenä. 

Nuorille aikuisille suunnattu, LGBTQ+, Kuolinhetki-sarja uppoaa myös meihin vanhempiin utopian ystäviin. Luin kirjat uudestaan lokakuun ensipäivän lukupiiriä varten. Ensi kertaa luin ne reilu puoli vuotta sitten kevättalvella. Silloin tartuin kirjaan, koska Satakirjastojen lukuhaasteessa tarvitaan tänä vuonna Booktok-suosikki, ja sitähän tämä sarja on suurimmassa määrin. 

Lukupiirissä puolet ihastui koko kirjaan, puolet piti alkua hitaana, mutta loppua hyvänä.

Sarja alkaa kirjalla Lopussa molemmat kuolevat

Ensimmäisen kirjan päähenkilöinä on  Rufus ja Mateo. Molemmille puhelinsoitto tulee yllätyksenä. Mateo on selvinnyt aiemmin onnettomuudesta, joka vei vanhemmat ja siskon, Rufuksen isä on koomassa ja äiti kuollut synnytyksessä. 

Molemmilta sentään on joku ystävä, mutta miten viettää alle parikymppisenä viimeinen päivä, kun niin moni hetki jää kokematta? Eihän omia hautajaisiakaan jaksa juhlia 24 tuntia. 

Lopputekstissä on utopistista maailmaa koskevia spoilaiksia. Jos haluat täydellisen yllätyksen Kuolinhetken maailmasta, kannattaa palata lukemaan loput kun kaksi kirjaa on luettu. 

Kuolinhetki-soitot tuovat uusia työpaikkoja muillekin kuin firman työntekijöille. 

Viimeviesti -palvelussa voi laittaa viimeiseksi viestiksi esim. Twitteriin jotain pysyvää. Eihän kukaan halua, että viimeinen viesti olisi joku yhdentekevä kissavideo, vaikka jotkut kissavideot onkin lähes eeppisiä. 

Viimeystävä -sovelluksesta löytää ystävän viimeiselle päivälle jos lähellä ei ole ketään joka jakaisi viime hetket. Palvelun ongelmana on ne, jotka liittyvät esimerkiksi ostaakseen kuolevan omaisuutta, mutta itselle näkyvät yhteydet voi kyllä keskittää kohtalotovereihin. Riskinsä siinäkin on, kuten kaikissa ihmissuhteissa. 

Viimeistä päivää voi raportoida esimerkiksi oman Instan lisäksi myös Lähtölaskenta-blogiin. Pääasia on, että kuolevan viimeiset hetket näkyvät myös niille, jotka eivät ehtineet hyvästelemään. 

Monet firmat tarjoavat kuoleville ilmaisia palveluita tai alennuksia, esimerkiksi ruokaa. Mutta on myös uusia elämyspalveluita - hyviä ja huonoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden kokea asioita, jotka monella on to do -listalla. Benjihyppy, karaokelaulu, maailmanympärimatka ja mitä niitä nyt on. Clintin kalmistossa voi bilettää päivät päästään...

Ja sitten on matkamuistot. Voi ostaa vaikka paidan, joka kertoo että on Kirijä, ihminen jolla on menossa viimeinen päivä. 

Kirjoissa toistuu usein lause
"Kuolinhetki ei soittanut" ____lle, "koska hän ei tule kuolemaan tänään."

Mietin lukiessani, että Kuolinhetki-soitot varmasti muuttaisivat maailmaa. Ensin ihmiset odottaisivat varmasti kolmeen saakka, jos soitto tulee ja menisivät siis nukkumaan myöhään. Toisaalta niille, jotka saavat soiton alkaa viimeinen päivä, joten viimeisen päivän palvelut, vaikka testamentin teko pitää olla mahdollinen jo keskiyöllä. 

Osa varmasti kieltäytyisi sovelluksesta. Ja isolla osalla ei olisi siihen varaa. 

Ihmettelin hintaa. Vuosimaksu oli ainakin alussa 3000 dollaria vuosi, 20 dollaria päivä. Kerrankin vuosimaksu on kalliimpi kuin päivä, mutta ehkä se oli vain ensi päivän tarjous. Hinta mainitaan sarjan toisessa kirjassa. 

Toisessa kirjassa, Ensimmäinen viimeinen päivä, kerrotaan myös palvelun keksijästä. 

On kuuma heinäkuun viimeinen ilta 2010. New yorkin Time Squarelle on kokoontunut iso määrä ihmisiä odottamaan palvelun aloittamista. Keksijä itse soittaa ensi puhelun. 

Kirjan päähenkilöt ovat Valentino ja Orion sekä heidän läheiset perheenjäsenet Scarlet ja Dalma. Muutakin perhettä on, vaikka Orion on menettänyt biologisen perheensä WTC-iskussa. 

Kirjassa kerrotaan enemmän Kuolinhetken mukana syntyvistä ilmiöistä. 

Mietin ennen kuin kuuntelin kirjat uudestaan kumman kuuntelen ensin, mutta kuuntelin kuitenkin kirjailijan suosittelemassa järjestyksessä. 

Ensimmäinen viimeinen päivä olisi ollut myös luonteva valinta ensin kuunneltavaksi, sillä kirjassa esitellään useita Lopussa molemmat kuolevat -kirjan henkilöitä. 

Kolmas osa sarjasta ilmestyy 2025. Sen nimi englanniksi on  No One Knows Who Dies at the End. Kirjassa Päähenkilöinä on Kuolinpäivä luoneen J. Rosan poika Alano sekä Paz, joka toivoo Kuolinpäivä soittavan. Maailma muuttuu jälleen, kun joku hyökkää Kuolinpäivä tiloihin ja estää tietojen jaon. 

Ainakin alunperin sarja oli ajateltu 3- osaiseksi. Saa nähdä tuoko suosio lisäosia. 

Itse odottelen käännöstä myös Lopussa molemmat kuolevat -kirjaan ilmestyneestä täydennysosasta The Father Does Not Die at the End.

Silvera on 34-vuotias, joten odotettavissa on jatkossakin uusia maailmoita... Ellei Kuolinpäivä soita ennen sitä. 

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Entäs jos kuolema soittaisi aamuyöllä

🎶This will be the day when I die🎶 Adam Silvera on luonut maailman, jossa klo 00.00-03.00 kuolevalle soitetaan, että hän kuolee tänään. Pu...