perjantai 30. joulukuuta 2022

Porin lukuhaaste 2022 Lastenkirjaversio

Vuoden kolmas valmis lista. Joka vuosi pyrin lukemaan muutamia lastenkirjoja. Usein saman kirjailijan tuotantoa tulee luettua kerralla useampia. 
Nytkin luin esim seitsemän Taru Mäkistä putkeen ja kirjasin ne itselleni sitten yhdeksi luetuksi kirjaksi, vaikka tällä listalla ne onkin yksittäisinä kirjoina mukana. 

Listalla on mukana tällä kertaa lähinnä+-10-vuotiaille sopivia kirjoja, vaikka luin aika monta satukirjaakin mm. Keniasta. Muutama nuortenkirjakini mukaan eksyi. Pikkulasten kirjoissa harvoin suudellaan ja monen kertojan kirjaa oli vaikea löytää ylipäätään, ellei olisi valinnut kokoelmakirjaa esim. satukirjana.

Top-5 kirjoihin olisin voinut ottaa pelkästään Wegeliusta ja Snowta, mutta päädyin viiteen eri kirjailijaan. Yllättäjä oli Jugi kirja, jolle kaipaan kiihkeästi jatkoa. Saa nähdä tuleeko. Se harmi aina uusissa kirjoissa on, ettei jatkosta ole mitään tietoa. 

Tässä vuoden 2022 lukuhaaste lastenkirjoina:

  1. Säeromaani Anja Eskelinen Enkelten taikajyvät. Kirjasin tähän ensin Lasten kirjakerhokirjan nro 2 Bambi eksyksissä (Loikki Rumpali aamulla kuomansa luokse, Hei Bambi nyt kanssani kirmaa ja juokse...), joka on runon muotoon kirjoitettu tarina. Tosin en viitsinyt kaivaa ylähyllyltä itse kirjaa, vaan luin sen ulkomuistista itselleni ääneen. Sitten löysin Taikajyvät, jota mainostetaankin säeromaanina. Kivat oli kuvatkin. 
  2. Kirjan tapahtumat jäävät pitkäksi aikaa mieleesi Taru Mäkinen Karkulaiset. Lasten yksin ulkona olo (karkailu tai ulos potkiminen) on aina niin surullista. Kirjassa oli myös reippaita lapsia, jotka osasivat auttaa. 
  3. Kirjan nimessä tai kansikuvassa on huonekalu Hyvää yötä Muumipeikko. Sänky kannessa tietysti. 
  4. Kirja aiheuttaa matkakuumetta Jukka-Pekka Palviainen Jugi ja majakka saaren aave. Jokohan ensi kesä on niin pitkä, että löytyisi tyyni päivä jolloin ehtisi Kylmäpihlajaan. Sillä kertaa kun yritin tosissani, vatsa kesti aallokkoa vain Kuuskajastariin asti. 
  5. Kirjassa on monta kertojaa J. S. Meresmaa Dodo. Ei ole helppoa Dodon kanssa, mutta hyvä kirja. Kertojia oli kolme, Dodo ei päässyt ääneen. 
  6. Kirja kertoo jostakin alkuperäiskansasta tai etnisestä vähemmistöstä Tove Jansson Vaarallinen juhannus Mielestäni muumit voi laskea etniseen vähemmistöön, kun heitä on niin vähän. 
  7. Pidät tai et pidä kirjan päähenkilöstä Olen kirjannut tähän lappua täyttäessä viime keväänä kaksikin vaihtoehtoa: Johanna Hulkko Geoetsivät ja koulun kummitus sekä Taru Mäkinen Rosvojahti. Geoetsivät on symppisporukka, etenkin Raparperi perheineen, mutta Rosvojahdin porukoista ei ole enää mitään mielikuvaa. Kaiketi oli kiva, kun niin olen kirjannut. 
  8. Kirjailijan nimi on mielestäsi vaikea muistaa tai kirjoittaa Ryan T. Higgings, eikun Higgins Kavereita ei saa syödä. Kirjan kuuntelin marttaillassa Arja-tädin lukemana. 
  9. Kirja liittyy tavalla tai toisella kädentaitoihin (Taitaja-kilpailut Porissa 2022) Taru Mäkinen Salaperäinen tapaus -kirjassa tehdään kynttilöitä myyjäisiin. 
  10. Kirjassa kerätään jotakin Taru Mäkinen Tuntomerkki-kirjassa kerätään rekisterinumeroita. Itse olen tainnut päästä järjestyksessä numeroon 4 saakka. 
  11. Kirjan nimessä on alaotsikko Aimo Havukainen ja Sami Toivonen Himaset - keiju ei juo kahvia
  12. Unohdettu kirja Anni Swan Artellin perhe. Nuorena luin Swania, mutta tämä ei tullut silloinkaan vastaan. Kirjassa perhe asuu Australiassa. 
  13. Kirja, jonka lukeminen nolottaa tai et haluaisi myöntää lukevasi sitä Hannu Hirvonen (nolo myöntää, että en ole aiemmin edes kuullut tällaisesta kirjailijasta) Listahirmut Huippuvuorilla oli huippu, joten luin myös Listahirmut ja Tärisevän traktorin. Nyt tunnen Hirvosen tuotantoa. 
  14. Kirja kirjailijalta, jonka koko tuotannon olet lukenut tai haluaisit lukea Cristal Snow Penni Pähkinäsydän ja viluhallan salaisuus. Tykästyin Penniin heti ensi kirjan jälkeen. 
  15. Kirjassa on uusioperhe tai samansukupuolinen pari Johanna Hulkko Geoetsivät ja jäätävä mysteeri. Raparperin isä seurustelee miehen kanssa. 
  16. Kirjan päähenkilöllä on mielestäsi onnistunut tai kiinnostava nimi Cristal Snow Penni Pähkinäsydän ja mörkökuumeen kirous. Pieni kuin Penni suloisen makea kuin toffifeen hasselpähkinäsydän.... 
  17. Kirjassa ollaan mökillä tai uidaan Enid Blyton Viisikko vanhassa majakassa. Luin reissussa kolme viisikkoa, enkä kyllä ole ihan varma oliko tämä se, missä uitiin saaressa. 
  18. Kirjaan liittyy jokin historiallinen tapahtuma Marjaliisa Dieckmann Sidismund Virtanen Troijan sodassa. Dieckmannin historialliset kirjat on mielenkiintoisia, kuten tämäkin, joka valottaa Kreikan Antiikin aikaa. 
  19. Kirja sopii asuusi tai sisustukseesi tms. Tapani Bragge Liekehtivän liskon arvoitus Vihreä on hieno färi ja oranssi lisko korostaa sen kauneutta. Tämän väriset vaatteet olis kivat (kansikuva, jossa on portaat, ei se räikeämpi versio, vaikka sekin on kiva).
  20. Kirjan nimessä on alkuaine Timo Parvela Ella ja kaverit HIILIjalanjälki. Tämä oli tämän listan ainoa kirja, jonka luin joulukuussa vain tätä kohtaa ajatellen. Tosin se oli kyllä jo tammikuussa luku listalla, kun suunniteltiin ilmastolukupiiriä. 
  21. Tieto-Finlandian voittaja tai ehdokas Heli Laaksonen Aapine. Vähän luovasti menee tämä kohta, sillä Tieto-Finlandia-listalla ei ole yhtään lasten tietokirjaa. Tämä kirja oli kuitenkin Juniori-Finlandia ehdokas 2013, joten päätin hyväksyä tämän tähän. 
  22. Luet kirjaa huvitukseksesi Merri Viik Aika hassua, Lotta. Geokätköily on huvitukseni ja luin kirjan ratkaistakseni yhden geomysteerin. 
  23. Haluaisit syödä tai laittaa samaa ruokaa kuin kirjassakin Tapahtui Muumilaaksossa. Muumimamman letut.... 
  24. Kirjassa käydään konsertissa, museossa tai kirjastossa Katariina Mazzetti Viikinkejä ja vampyyreitä -kirjassa taidettiin käydä kirjastossa ja Johanna Hulkon Geoetsivät ja yksikätinen Madonna -kirjassa museossa, tai päinvastoin. Enää en muista kummin päin. 
  25. Kirjan päähenkilö käyttää silmälaseja 3 etsivää ja Hollywoodin huijarit -kirjassa on yhdellä etsivällä silmälasit. Kirjoittaja on "Alfred Hitchcock" mutta hän ei oikeasti tainnut kirjoittaa kirjoja. 
  26. Kirja liittyy tavalla tai toisella rasismiin Ville  Hytönen Hipinä aasi apina hiisi -kirjassa on vähän kuin Eläinten vallankumouksessa: toiset eläimet on parempia kuin toiset...
  27. Kirja, jota toivoisit luettavan vielä tulevinakin vuosina Tähänkin olen kirjannut kaksi vaihtoehtoa: Timo Parvelan Pate viidakon kuningas ja Taru Mäkisen Kiristäjä
  28. Kirja on voittanut tai kirjassa voitetaan jokin kansainvälinen palkinto Tähän kirjasin Pohjoismaiden neuvoston lasten ja nuorten kirjallisuuspalkinnon 2014 saaneen Jakob Wegeliuksen Merten gorillan. Se olikin tämän vuoden paras lastenkirja I, vaikka Pennit kyllä kilpailevat ykkössijasta aika tasaväkisesti. Kerrassaan huikea tarina ja ihastuttavan poikkeuksellinen tarinointi verrattuna muihin. Jatko-osakin, Hudson Queenin ruusu, oli yhtä loistava. 
  29. Kirjassa joku lukee kirjaa Cristal Snow  Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku -kirjassa Penni lukee. 
  30. Kirjassa suudellaan Laura Suomela Kiss My Juhannus. Lastenkirjoissa harvemmin suudellaan. Ja pakko todeta näin joulukuussa, että en muista enää miten tässä suudeltiin. Kaiketi suudeltiin, kun olen tämän tähän kohtaan pistänyt. 
Pikkuisen piti editoida eli lisätä alkuun tekstiä ennen luetteloa, että sain kuvan säälliseen malliin. Kännykällä kirjoitettuna kuvan viereen ei saa luetteloa, vaikka tietokoneella se onnistuu hyvin.  

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...