lauantai 3. joulukuuta 2022

22 yötä jouluun (3.12.)

Toisen adventin aatto. Tänään voisi paistella vaikkapa pipareita. Ne säilyvät hyvin jouluajan loppuun saakka, ellei niitä syö ennen sitä. Aina ei tarvitse tehdä taikinaa itse. Sen voi ostaa kaupasta ja ottaa sulamaan muutamaa tuntia aikaisemmin.  

Pipareita tehdessä ja koristellessa voi kuunnella Outsiderin Code B.Z.22 jännitysnovellin. Sen pituus on vajaa viisi tuntia, joten se riittää isomman piparisatsin tekemiseen, mutta ei ole turhan pitkä. 

Outsider eli Aarne Haapakoski oli tuottoisa tarinankertoja. Hän kirjoitti uransa aikana yli 2.500 tarinaa. Monet itseäni vanhemmat muistelevat Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailuja, Tämä tarina kuuluu Horna-sarjaan. Oma suosikkini Haapakosken kirjoista on Karma-sarja, jonka dekkarit ovat olleet sellaisia, että ne olisivat voineet tapahtua tavallisen ihmisen elämässä. 

Jotta illalla ei tulisi himoa leivottuja pipareita kohtaa, voi silmäillä Antti Hurskaisen kirjaa 22 - kertomus syömisestä. 

Kirja vaikuttaa esittelytekstin perusteella mielenkiintoiselta. Siinä tarinoidaan mm. siitä, kuinka opetuslapset söivät oliiveja, mutta Jeesus pidättäytyi. Pohditaan onko eroa eläimen silittämisellä ja syömisellä tai juoksemisella ja masennuksella. 

Kirja on romaani, ei novellikokoelma. Äänikirjana itselleni on tullut vastaan muutama novellikokoelma, joita olen kuvitellut sangen sekavaksi romaaniksi, joten ajattelin, että on paikallaan varoittaa. 

* * * * * *
Tänä vuonna Kirsin Konttuurissa kuunnellaan jouluvalmisteluiden ohessa äänikirjoja, jotka kertovat montako yötä on jouluun.

Valitsin kirjoja, joiden kannessa on numero joko numerona tai kirjaimina perusmuodossa. Sarjoissa pyrin valitsemaan ensimmäisen osan tai kirjoja, joissa ei ole suurta väliä missä järjestyksessä sarjaa lukee. 

Valitsin tietysti vain kirjoja, jotka itseäni kiinnostavat. Osan olen lukenut aiemmin, loput lukeneen melko varmasti joulukuun aikana. Sen vuoksi rikoskirjat ovat yliedustettuna, mutta psykologinen tai liian realistisen tuntuinen jännitys puuttuu. Romantiikka kukkii maltillisesti ja sotakirjaakin löytyy, mutta keskitysleirit jätin nyt väliin. 

Yritin löytää mahdollisimman monta maata, mutta tuskin tulee tusinaa täyteen. 

Kirjat löytyvät pääosin äänikirjoina. Mukana on muutama e-kirja, lähinnä vanhoja suosikkeja kymmenien suosien takaa. Siihenkin pyrin, että kirjailijalta olisi vain yksi teos.

Lastenkirjoja löytyi kivasti, mutta runokirjoissa on näemmä harvoin numero. 

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Koilis- ja Luoteisväylää etsimässä

Koilisväylän löysi suomalainen A. E. Nordenskiöld miehistöineen ruotsalaisella Vega aluksella vuosina 1878-1879. Väylä oli tuolloin käyttöke...