torstai 19. maaliskuuta 2009

19.3. Minna Canthin -päivä

Sisäministeriö suositteli ensimmäisen kerran virastoille ja laitoksille liputusta Minna Canthin -päivänä 2003, mutta virallisiin kalentereihin päivä merkittiin vasta 2007.

Päivän virallisena nimenä on Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä. Julia ounastelee, että päivästä saattaa viritä aktiivinen naiseuteen liittyvä päivä joka ottanee tilaa ja asemaa itselleen myös kenties vähemmälle huomiolle jäävästä naistenpäivästä.

Minna Canth oli suomalainen kirjalija, joka tunnetaan erityisesti tasa-arvoa ja voimakasta naiskuvaa esittävistä näytelmistään. Canth syntyi 19.3.1844.

Julian kamarissa on jo kertaalleen luettu Työmiehen vaimot ja Annaliisat, mutta Canthin tuotannosta löytynee joku mielenkiintoinen näytelmä luettavaksi iltapuhteina, vai löytyisiköhän kirjastosta joku näytelmistä dvd-levyllä. Julia muistelee, että Canthista on tehty useampikin elämäkerta. Ensimmäinen oli Lucina Hagmanin kirjoittama 1900-luvun alkupuolella. Kirjan esipuheessa Hagman kirjoittaa, kuinka kirjan kirjoitustyö on viivästynyt ensin helmikuun manifestin (1899) ja sitten suuren katovuoden vuoksi (1902).

Julian kamarissa on myös keskusteltu siitä, kuinka osuvasti sattui juuri tälle päivälle Suomen ensimmäisen naiskunnanjohtajan valinta Uuraisiin 1976. Ajatella, siitä on 33 vuotta, ja Julia muistaa sen kuin eilisen päivän.

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Huhtikuussa luetut kirjat

Maaliskuussa luin kasan runokirjoja. Piti lukea enemmän Pohjois-Aasiasta, mutta en löytänyt juuri mitään, joka olisi innostanut. Kiinalaiste...