maanantai 29. huhtikuuta 2024

Salla - keskellä ei mitään

Etsin Sallan slogania, kun ei tullut mieleen yhtään sallalaista laulua, runoa, kirjaa eikä ylipäätään mitään. Hiukan mietin Korvatunturia, mutta muistin sitten sen olevan Savukoskella. Kiitos geokätköilyn. Googlella slogan löytyi helposti: Salla in the middle of nowhere. Ja sitten iskee ihmetys, miksi slogan on englanniksi? Siitä täytyy ottaa selvää.

Sallan kunta sai nykyisen nimensä 1936. Sitä ennen kunnan nimi oli Kuolajärvi, mikä tarkoitti kalajärveä. Toisen maailmansosan päättyminen muutti uuden rajan kulkemaan kunnan läpi.

Luovutetulla alueella sijaitsi myös Ala- ja Yläkurtin kylät, mistä on kotoisin Ami Hauhion piirtämän sarjakuvan Ismo Lento Rajaseudun poika - sarjakuvan päähenkilö Ismo Lento. Tarina on julkaistu Seikkailujen maailma lehdessä 1942-45. 
Ensimmäisessä tarinassa Kurtin kylä on poltettu ja mm. Ismon sisko on otettu vangiksi. Tarinan alku ja oheinen, tarinan ensimmäinen kuva löytyy kirjasta Laikku 05 : kotimaiset kuvasarjat 1900-1945. Ihastelin kirjassa piirrostapaa ja tarinan reipasta etenemistä. 

Rajaseutu saattoi olla vaarallinen. Ensin oli vaarana desantti, myöhemmin partisaanit. 

Ylen arkistosta löysin keväällä 2022 vanhan dokumentin Pohjoisen partisaanit, joka kertoo heinämiesten etsinnästä. Ohjelmasta kävi ilmi, että 1943 tienoilla desantteja vaarallisempia partisaaneja kulki rajaseudulla ottaen vankeja kuulusteltavaksi ja tuhoten asutusta. Ohjelman tietojen mukaan etsittyjä heinämiehiä ei löytynyt näissäkään etsinnöissä 2010 tienoilla. 

Muistan lukeneeni että joitain pieniä kyliä saatettiin tuhota kokonaan, mutta en muista oliko se juuri Sallassa. 

Mutta osasipa olla vaikea hakea Sallasta kertovaa kirjaa, kun hakukoneet tarjosivat pelkkää Salla Silmukkaa, vaikka kuinka yritin kertoa, että nyt en halua sitä Sallaa. Saman ongelman olen kohdannut ainakin Iin kunnan ja Nauru-saarten kohdalla. Luulen, että Iin kunnasta minun täytyy kysyä kirjoja vartavasten vaikka heidän kirjastosta.

Monille kunnan tunnetuin rakennus on baari nimeltä Äteritsiputeritsipuolilautatsibaari. Baari tosin lopetti toimintansa yli 15 vuotta sitten, mutta nimi löytyy edelleen usein sisimpään baarin nimenä erilaisissa kilpailuissa. 

Sallasta en löytänyt kuin pari sotakirjaa.

Reino Lehväslaihon Sallasta itään kirjassa eletään syksyä 1943. Luulen lukeneeni kirjan aiemminkin, mutta kertaus on opintojen äiti ja Lehväslaiho kelpo sotakirjailija, kunhan lukee kirjan silloin toisen tällöin eikä kymmentä peräkkäin. 

Pekka Jaatinen Salla 1944 kertoo SS mies-Kaukon ja parikymppisen Rauhan tarinaa sodan melskeistä. 

Ne tuli luettua, mutta ihan tätä en nyt kaivannut. 

Sitten löysin Max Mannerin Sallaan, Suomutunturin tienoille sijoittuva Jääkyynel-dekkarin. Tykkään Mannerin tyylistä kirjoittaa erilaisiata paikoista silti säntäilemättä eri puolilla maapalloa. No, kirjassa kyllä seikkaillaan vähän rajan takanakin Muurmanskissa. Salaa tietysti. 

Myös John Gardnerin James Bond on seikkaillut Sallassa. Kirjan olen lukenut kauan, kauan sitten, enkä muista siitä mitään, mutta veikkaisin, että myös Tehtävä Suomessa, James Bond -kirjassa seikkaillaan monessa maassa ja erilaisilla härveleillä. Kirjan kannessa on moottorikelkka, jota James varmasti osasi ajaa kuin luonnostaan, kuten kaikkia muitakin menopelejä. Pitäisikin joskus lueka kirja uudestaan. 

Fyysisesti en ole vielä koskaan käynyt Sallassa, mutta ajan kanssa, ajan kanssa sinnekin.... Reippaasti yli puolet Suomen kunnista on kuitenkin jo käytynä. En ole koskaan laskenut, mutta yhtenä vuonna kävin yli 200 kunnassa ja muuallakin on tulut käytyä. Itärajalla pohjoisin kunta, jossa olen käynyt on Kuusamo vuodelta 1987. 

Ja vastaus alun ihmettelyyni. En keksinyt miksi slogan on englanniksi, mutta kaiketi sillä kosiskellaan matkailijoita ulkomailta. 

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Huhtikuussa luetut kirjat

Maaliskuussa luin kasan runokirjoja. Piti lukea enemmän Pohjois-Aasiasta, mutta en löytänyt juuri mitään, joka olisi innostanut. Kiinalaiste...