Eurajoen vuosina 1990-luvulla kävin rannalla katselemassa,
kun aallot tyrskysi syysmyrskyllä rantaan. Salmen keskivaiheilla aallot olivat
rantaan tullessaan tuskin puolimetrisiäkään. Lähipiirissä merillä töissä ollut
kertoi kuinka aallot olivat joskus Atlantilla kymmenmetrisiä. Se tuntui silloin
uskomattomalta korkeudelta, mutta nykyään huippukorkeus saattaa olla yli 30 metriä.
Isoimmat aallot, jotka olen kuvannut, Reposaari, 27.8.2016. |
Välimeri on sisämeri, eikä siellä päästä valtamerien aallon
korkeuksiin, mutta pienessä kumiveneessä juuri nyt tätä kirjoitettaessa Välimerellä mitattu reilun metrin
korkuinen aallokkokin on paljon, sillä huippuaallon korkeus lähentelee tuolloin
jo kahta metriä. Muistikuvien herättelyn ja vertailun vuoksi Estonian upotessa
aallonkorkeus oli 3-4 metriä mikä tarkoittaa sitä, että isoimmat aallot saattoivat
olla seitsemän metrisiä. Ei tekisi mieli olla sellaisella kelillä veneessä,
eikä edes Ruotsinlaivalla. Itse kuun kärsin enemmän tai vähemmän jo pienessäkin
aallokossa. Niinpä preferoinkin meriseikkailujen aikana enemmän peilityyntä keliä kuin minkäänlaista aallokkoa. Pakolaisilla ei ole juuri valinnanvaraa. Merelle on lähdettävä silloin, kun määrätään lähtemään, jos lähteä mielii.
Dan Williamsin upeasti väritetyt kuvat kannustivat kuvan käsittelyyn. Tämä väritys kuvaa elämää kaupungissa ennen pakoon lähtöä. Teksti Hosseinin. |
Khaled Hosseinin
kirjoittama ja Dan Williamsin kuvittama Meren rukous herätteli ajattelemaan
sekä sanoin että kuvin meren julmuutta. Williams on onnistunut kuvaamaan
värityksen muutoksilla hyvin merimatkan hurjuutta ja Hosseini evakoiden
tunnelmia siitä mitä haluaisi muistaa kotimaastaan.
Merellä on kiva olla riittävän isossa veneessä turvallisen kipparin ohjatessa, mutta entäs jos veneessä ei ole kipparia. Osa pakolaisveneistä lähtee rannasta ilman veneen omistajaa. Sisämaassa asuneet ihmiset eivät välttämättä osaa ajaa venettä saati ymmärrä sitä, miten meri käyttäytyy. Parhaiten selviävät ne venekunnat, joissa on tietoa ja taitoa navigoida oikein. Kirjan mukaan vuonna 2015 Välimereen hukkui 4.177 pakolaista. Niistä vuoden lehtikuvassakin nähty Alan Kurdi antoi sysäyksen tähän kirjaan.
Merellä on kiva olla riittävän isossa veneessä turvallisen kipparin ohjatessa, mutta entäs jos veneessä ei ole kipparia. Osa pakolaisveneistä lähtee rannasta ilman veneen omistajaa. Sisämaassa asuneet ihmiset eivät välttämättä osaa ajaa venettä saati ymmärrä sitä, miten meri käyttäytyy. Parhaiten selviävät ne venekunnat, joissa on tietoa ja taitoa navigoida oikein. Kirjan mukaan vuonna 2015 Välimereen hukkui 4.177 pakolaista. Niistä vuoden lehtikuvassakin nähty Alan Kurdi antoi sysäyksen tähän kirjaan.
Kirjassa muistellaan kotoisen arkisia asioita kotimaasta, mm. kibbehiä, joka oli yksi
lempilammasruuistani ennen kuin tulin allergiseksi vehnälle. Kokeilin myöhemmin kerran
korvata bulgurdin karkealla polentalla, mutta ei siitä valitettavasti tullut
saman makuista. Tässä kuitenkin lempireseptini teidän muiden iloksi.
Afganistanissa kibbeh tehdään useimmiten vuohesta, mutta vuohen lihaan en ole
juuri kaupassa törmännyt. Hyvää siitä on tullut lampaan jauhelihaakin käyttäen.
Kibbeh
2 ½ dl (200 g) bulguria (itse käytin karkeampaa laatua)
1 tl suolaa
½ tl juustokuminaa
1 tl meiramia
½ tl maustepippuria jauhettuna
½ tl mustapippuria jauhettuna
1 rkl chilitahnaa
ripaus muskottipähkinää
2 dl kiehuvaa vettä
1 pieni sipuli hienonnettuna
500 g lampaan paistijauhelihaa
1 tl suolaa
½ tl juustokuminaa
1 tl meiramia
½ tl maustepippuria jauhettuna
½ tl mustapippuria jauhettuna
1 rkl chilitahnaa
ripaus muskottipähkinää
2 dl kiehuvaa vettä
1 pieni sipuli hienonnettuna
500 g lampaan paistijauhelihaa
Mittaa hyvin lämpöä pitävään kulhoon bulgur ja mausteet ja kaada
päälle kiehuva vesi. Peitä kulho tiiviisti kannella tai foliolla. Anna
burguldin hautua kypsäksi paketin ohjeen mukaan, karkeudesta riippuen aikaa kuluu alle 10 minuuttia.
Hienonna sillä välin sipuli pieniksi kuutioiksi. Kun bulgur
on kypsää, lisää kulhoon sipuli ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi. Muotoile
massasta 20 pyörykkää leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Alkuperäiset
kibbehit ovat päistä kapenevia, mutta itse suosin palloja, ei muoto makua haittaa :)
Paista kullanruskeiksi uunin keksiosassa 200 asteessa n. 25
min.
Tarjoa
pyöryköiden kanssa kastiketta, joka koostuu jogurtista ja runsaasta määrästä hienonnettua minttua.
Voit maustaa jogurtin ripauksella suolaa, jos kaipaat suolaisuutta. Itse olen
keittänyt pyöryköiden lisukkeeksi riisiä ja tehnyt vihreän salaatin. Makunsa
puolesta pyörykät maistuvat myös välimerellisellä alkupalatarjottimella. Minttuna olen käyttänyt... "minttua". Muutama viikko sitten luin yllätyksekseni, että minttuja on lukuisia eri lajeja. Itse olen kuullut vain muutamasta lajista ja piparmintusta. Lukemani keskiaikaista yrttien kasvatusta esittelevän artikkelin mukaan eri mintuista tehty tee vaikuttaa eri tavoin ja eri asioihin. Seuraavan kerran, kun tapaan jonkun alan gurun, kysäisen, mitä minttua he itse käyttävät.