Porin kirjaston FaceBook päivityksessä mainittiin nimeltä nimekäs Duke Ellington, mutta oitis arvelin, että mukana olisi varmasti kotimaista, tai ainakin suomenkielistä, tuotantoa.
Ja niinhän sitten olikin. Kielihaulla löytyi 56 suomenkielistä levyä 1900-luvun alkupuolelta. Hiukkasen levyt rahisevat, mutta yllättävän hyvin tämä hauras materiaali on kestänyt ajan hammasta.
Tästä sopii kuunnella noin 100 vuotta vanhaa stand up -komiikkaa Leo Kaupin esittämänä Sjöman Anderssonin tarina. Tällainen kublettimainen stand up esitys on itselleni kyllä mieluisampaa, kuin nykyiset, usein sangen pilkkaavat esitykset, vaikka onhan niilläkin omat hetkensä.
Suomenkielinen aineisto osoittautui ainakin toistaiseksi sangen yksipuoliseksi, mikä oli itselleni yllätys, sillä olen parissakin kyläpaikassa kuunnellut Amerikasta Suomeen tuotuja 1900-luvun alussa äänitettyjä työväkihenkisiä lauluja. Nyt löytämässäni otoksessa suurin osa oli kansanlauluja, enkä ainakaan nimen puolesta osannut luokitella ainuttakaan työväenlauluksi, ellei Hiski Salomaan Lännen lokaria sellaiseksi tässä yhteydessä lasketa.
Jotkut hakutulokset hämmensivät ensin. Lypsajan laulun ymmärsin oitis Lypsäjän lauluksi (oli muuten hauska, enkä ollut kuullut sitä aiemmin) mutta Kaki kuulosti sangen eksoottiselta. Linkkiä klikkaamalla selvisi kuitenkin, että kyseessä oli tuttu Käki valssi. Mun eukkoni on maala oli vieläkin mystisempi nimi - laulajan eukko olikin maalla :)
Kuunneltavaa riittää pitkäksi aikaa, sillä yksinomaan englannin kielellä on valittavana reilu 108.000 levyä ja esimerkiksi ruotsikisikin löytyy 566 kappaletta.
Kansanlaulujen ja jazzin lisäksi tarjolla on runsain määrin kevyempää ja myös oopperaa. Esimerkiksi Rigoletton kaikkien 322 aariaversioiden kuuntelemeniseen menee useampi päivä.
Pienellä etsinnällä löysin sieltä myös muutaman tuhat äänikirjaa englanniksi ja vaikka mitä muuta. Netissä luettavia kirjojakin löytyy ja valokuvia muutama miljoona.
Mainittu Duke Ellingtonkin löytyi. |