tiistai 17. marraskuuta 2009

38 päivää ennen joulua

Ryytihedelmät eli pomanterit
Ryytihedelmät on vanha koriste, jota käytettiin ennen vanhaan sairauden ja pahojen hajujen torjuntaan. Nykyisin se on hieman unohdettukin joulun koriste, jota voi käyttää nykyisinkin ilmanraikastajana tai myös koiden torjujana vaatekaapissa.

Ota muutamia appelsiinejä. Muutkin sitrushedelmät käyvät, mutta oma kokemukseni on osoittanut, että mandariinit ja klementiinit ovat tähän tarkoitukseen liian kosteita, eikä lopputulos ole aina hyvä.

Painele paksulla parsinneulalla tai terävällä sukkapuikolla appelsiinin pintaan reikiä tehden niistä mieleisesi kuvion, mieluiten tiheän Jätä tilaa silkkinauhalle. Painele koloihin mausteneilikat.

Kaada paperille jauhettua kanelia. Sekaan voit laittaa muitakin tuoksuaineita. Ennen vanhaan käytettiin mm. orvokinjuurijauhetta, jota voi löytää hyvin varustetusta apteekista. Pyörittele appelsiinia jauhossa ja yritä sormien avulla saada jauhetta myös neilikoiden tyvelle. '

Kääri appelsiini tiukasti alumiinifolioon ja jätä pallo kuivaan paikkaan 3-4 viikoksi. Poista kääre ennen joulua. Lisää silkkinauha tai muu kaunis nyöri appelsiinin ympärille. Ripusta roikkumaan katosta tai laita vaikkapa pähkinäkulhon koristeeksi.

Mikäli työ unohtuu tehdä hyvissä ajoin, saa samannäköisen lopputuloksen vielä aattonakin, mutta tuoksu ei ole kenties yhtä jouluinen.

Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua

Huhtikuussa luetut kirjat

Maaliskuussa luin kasan runokirjoja. Piti lukea enemmän Pohjois-Aasiasta, mutta en löytänyt juuri mitään, joka olisi innostanut. Kiinalaiste...