Tänään on naistenviikon toiseksi viimeinen päivä ja vietetään Oilin ja Olgan nimipäivää. Toisin kuin esimerkiksi Reetat, Leenat, tämä päivä ei ole saanut suurta merkitystä Oilin päivänä. Tämä johtunee siitä, että päivä tunnetaan mätäkuun alkuna.
Mätäkuu alkaa päivänä, jolloin aurinko ennen kalenteriuudistusta siirtyi leijonan merkkiin. Se on luultavasti ainoa ikivanhoista eläinradan jaksoista, jotka on säilynyt kansanperinteessä uudistuksista huolimatta.
Itse sanonta mätäkuu, on käännösvirhe, aivan kuten esimerkiksi Nähdä Napoli ja kuolla. Jälkimmäisen oikeampi käännös olisi Nähdä Napoli ja sen muurit, jotka olivat sangen mittavat. Mätäkuu on taas käännösvirhe tanskan sanasta rode eli koira (roden on mätä). Koko Euroopassa puhutaankin koirakuusta, joka alkaa Sirius tähden noustua taivaalle. Suomessakin saamelaiset puhuvat koirapäivistä, mutta suomenkielisellä alueella tunnetaan siis vain mätäkuu nimitys.
Mätäkuussa on sanottu haavojen mätivän ja muutenkin kaikki säilyy ja elää huonosti. Mätäkuu on sellainen, että jos tulee haava tai mikä vamma ruumiiseen, niin se ei tarho parata mitenkään, se mätii ja leviää. Asiaa on pidetty taikauskona, mutta Julia muistaa keväällä lukeneensa jostain nettilehdestä, kuinka tutkijat ovatkin huomanneet, että vanhan kansan sanonnalla on tässäkin kohden ollut vinha perä.
Kuumuuden vaikutuksesta elintarvikkeiden säilyvyyteen varoiteltiin jo ennen hygieniapassiaikakautta: Mätäkuussa ei saa tehdä lahtia, lihat tulee matoihin. Sääntöjä on laajennettu myös kylvämiseen: Mitään monivuotisia kasveja ei saa kylvää eikä istuttaa mätäkuussa, koska ne eivät silloin tule menestymään. Yksivuotisia kasveja kielto ei koskenut. Ennen varoiteltiin myös kaatamasta rakennuspuita mätäkuulla, sanoen, että sellaisesta puusta tehty rakennus ei kestä. Julia ei tiedä, pitääkö se paikkaansa, mutta kesäaikana metsään jätetyissä puissa on nykyisten tietämysten mukaan vaarana ainakin tuhoeläinten tai kasvitautien leviäeminen.
Mätäkuussa solmittua avioliittoa pidettiin tuhoon tuomittuna. Ja kukapa sitä heinätöiden aikaan häitä ehtisi tanssimaankaan. Varoiteltiinpa joillain paikkakunnilla ennen siitäkin, että mätäkuussa ei kannattanut vaimoa laittaa raskaaksi, sillä lapsista tuli keskosia. Sama koski myös eläimiä.
Kaikista näistä ja monista muista varotuksista huolimatta mätäkuulla on paljon hyviäkin ominaisuuksia. Mätäkuulla, jos koskaan kannattaa käydä vesomassa pajut ja lepänalut viljelysmaiden reunoilta. Kun tämän tekee vielä mätäkuun kolmantena perjantaina, niin on varmaa, että vesoja ei enää tule.
Mätäkuu on myös erinomaista aikaa laittaa silakat suolaan talvea varten, koska ne suolaantuvat tuolloin vanhan kansan mukaan parhaiten. Pohjanlahdella mätäkuussa on ollut myös parhaat silakankutuajat, jolloin silakat ovat pulskassa kunnossa. Merikalastajat ainakin Eurajoen seudulla, ovat suolanneet silakat omaksi tarpeikseen aina elokuussa. Myyntikalat kannatti suolata sitten vähän myöhemmin, jolloin ilmat olivat viileämpiä ja säilytys ja kuljetus maakuntiin helpompaa.
torstai 23. heinäkuuta 2009
Kirja joka maasta ja kunnasta -projektit
-
Aloitin Kirja joka maasta -haasteen toteutuksen 2017 tammikuun alkupäivinä, koska olin perin juurin kyllästynyt skandinaavisten dekkareiden...
-
Kirja joka kunnasta haaste on innostanut lukemaan kirjoja muualtakin kuin isoista kaupungeista. Päivittelen tilannetta tämän tästä ja nostel...
Nämäkin voisivat kiinnostaa Sinua
Tammikuinen lukumaratoni 17.-19.1.25
Bongasin 'Kuunnellut äänikirjat' -blogista lukumaratonin ja päätin lähteä mukaan. Pienessä flunssanpoikasessa muutakaan ei viitsi te...